Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми двама доктори за документна измама и неправомерно получаване на пари от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщиха от държавното обвинение.

55-годишният Н.П. и 54-годишният В.С. (и двамата практикуващи лекари), са обвинени за това, че в съучастие - първият като извършител, а вторият като помагач, съзнателно са дали възможност на Н.П. да получи от бюджета на Касата 12 900 лв. Това е станало чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание - месечни отчети за извършена лекарска работа, прегледи и медицински направления за физиотерапия - престъпление по чл.212, ал.1, вр. чл.26, ал.1 НК.

В процеса на разследване на случая В.С. съзнателно е мотивирал седем свидетели да потвърдят неистина пред разследващите, а именно, че са посещавали медицински център, управляван от Н.П. - престъпление по чл. 293 ал. 1, вр. чл.26, ал.1 от Наказателния кодекс.

Схемата за документната измама е разкрита от разследващ екип от полицаи от отдел "Икономическа полиция" при ОД на МВР - Пловдив под надзора на Районна прокуратура под Тепетата. Установено е, че за периода от 28.09.2023 г. до 29.03.2024 г., над 30 пациенти фиктивно са били преглеждани и са им били извършвани процедури по физиотерапия, за което НЗОК е платила на медицинския център по физиотерапия сумата от 12 900 лв.

Предстои наблюдаващият прокурор да се запознае и анализира всички събрани доказателства по делото и да прецени дали за двамата обвиняеми да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража".

За първото престъпление законът предвижда наказание от 2 до 8 г. лишаване от свобода, конфискация на част или цялото имущество, както и лишаване от право да упражнява професия, а за второто - лишаване от свобода до 1 година или пробация.

Действията по разследването продължават, допълват от пловдивската прокуратура.