Окръжният съд в Плевен призна за виновни и осъди на общо 33 години затвор трима мъже, подсъдими за жестокото убийство на 72-годишен мъж с цел грабеж, съобщиха от прокуратурата.

Престъплението бе извършено на 4 декември 2017 г. в покрайнините на плевенското село Пелишат, а тялото на жертвата бе открито заровено в гориста местност няколко дни по-късно.

По делото е установено, че тримата подсъдими, двама от които са били непълнолетни по време на убийството, са се познавали с жертвата си. Във фаталния ден пенсионерът се прибирал в село Пелишат от Плевен с обществен транспорт, в който пътували и двете непълнолетни момчета. Те заговорили възрастния мъж и му предложили да му помогнат с багажа. Вместо да го придружат до дома му обаче го отвели в гориста местност край селото, където ги чакал третият извършител.

Тримата нанесли на мъжа жесток побой, като в резултат на причинените травми той починал. Убийците взели мобилния му телефон, два златни пръстена и платнената му чанта, пълна с хранителни продукти - яйца, пилешки бутчета, наденица, сланина, кокали и пчелен мед. След това заровили тялото и избягали. Общата стойност на откраднатото, което си поделили, е 532,84 лева.

Окръжните магистрати решиха, че подсъдимите са виновни, като ги осъдиха съответно на 18, 10 и 5 години "лишаване от свобода".

Решението им обаче не е окончателно и подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд-Велико Търново.