Министерството на правосъдието не вижда причина да бъде изменена Инструкцията за особеностите на пост във външно болнично заведение, съгласно която бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева беше конвоирана в болница с белезници на краката и ръцете. Тя има тумор на хипофизата, а зъбите й опадали от стреса.

Инструкцията е издадена от директора на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ през 2013 г. и според нея, когато лишени от свобода са конвоирани до външни болници, те не само са с белезници на краката и ръцете, но и след това стоят заключени за болничното легло.

Когато мерките бяха приложени върху Иванчева и конвоирането ѝ беше заснето от бившия PR на общината Петър Кърджилов, видеото предизвика възмущение у граждани и правозащитници, според които става дума за проява на нечовешко и унизително отношение.

За мен това си беше пиар акция. Що се отнася до твърденията, че това представлява някакво изтезание, мисля, че те са напълно безотговорни. Това е част от обективните мерки за сигурност и охрана, които сме принудени да предприемем. Лично аз не намирам никакви основания за промяна на този документ. Бихме могли да мислим да се промени формата на документа, но по същество смятам, че е разумно да остане така заради рисковете“, коментира пред bTV зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов.

Противно на позицията му, бившият български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург Здравка Калайджиева каза, че тази инструкция откровено противоречи и на законите, и на Конституцията.

„Тези инструкции са много смущаващи. В Конституцията пише, че правата на обвиняемия не могат да бъдат ограничавани повече от необходимото за правосъдието. В Закона за изпълнение на наказанията, на който тези инструкции се позовават, пише същото, както и в правилника. Тоест, всяка мярка, била за ограничаване на риска от бягство, или за нещо друго, трябва да бъде съобразена с личността. Не можем да кажем, че подкупът е толкова опасен, колкото серийният убиец, нали?“, коментира Калайджиева.

По думите ѝ, властите демонстрират пълна липса на чувствителност към уважението към човека, какъвто и да е той.

Смущава ме диспропорционалната сила, упражнена спрямо жена, която се води към болницата. За всички е ясно, че не е необходимо и може да бъде унизено човешкото достойнство, но жалкото е, че това по никакъв начин не се съобразява”, подчерта Калайджиева.

Тя припомни още, че България получава дарения в милиони, за да подобри условията в затворите, но не прави нищо, за да изгражда капацитета на служителите там. Според нея затворите са се превърнали в развъдник на насилие и пазар за дрога, където престъпността се регенерира, вместо лишените от свобода да се ресоциализират.