Няма кандидати за ръководител на Специализираната прокуратура, пише правният сайт "lex.bg".

Срокът за подаване на документи изтече в понеделник - 29 юни, но не са постъпили такива нито на място във Висшия съдебен съвет (ВСС), нито по пощата. Това означава, че Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще трябва да открие нова процедура.

Позицията се освободи през май т.г., след като кадровиците гласуваха оставката на Димитър Петров. Той беше избран за ръководител на Специализираната прокуратура на 29 юли 2019 г. Но по-малко от година по-късно напусна.

От изказването на главния прокурор Иван Гешев при гласуването на оставката стана ясно, че Димитър Петров е поискал да бъде освободен от ръководната позиция "поради възникнал проблем, който му пречи да се концентрира върху дейността си като ръководител". Няколко дни след това Петров беше командирован в Апелативната специализирана прокуратура, където работи и до днес.

Всъщност откакто е създадена Специализираната прокуратура няма нито един ръководител, който да е изкарал пълен мандат.

Първият ѝ шеф беше Светлозар Костов. Но през 2015 г. ВСС го наказа, като го освободи от ръководната позиция заради нарушение на етичния кодекс.

Година по-късно за шеф на спецпрокуратурата беше избран Иван Гешев. През 2018 г. обаче той бе назначен за заместник-главен прокурор. При обявената след това процедура се яви само един кандидат - Даниела Начева, но малко преди изслушването ѝ от Прокурорската колегия тя се отказа по лични причини.

Така, както вече стана ясно, през 2019 г. колегията избра Димитър Петров, който пък наскоро подаде оставка.

В момента временен началник на Специализираната прокуратура е бившият районен и градски прокурор на София Христо Динев. От вчера той има петима заместници.