"Категорично и еднозначно отхвърляме всички обвинения от страна на българската прокуратура на днешния брифинг. Платформата на "Нексо" не е използвана за изпиране на пари и финансиране на незаконни действия, включително тероризъм, както и за заобикаляне на санкции, не са извършвани финансови и данъчни престъпления и това ще бъде доказано по законоустановения ред пред българските съдилища". Това съобщават в позиция от "Нексо" във връзка с изнесените данни днес от прокуратурата, че групата е създадена за пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз, съобщи bTV.

Ето я и цялата позиция на компанията:

"Видно от изявлението на прокуратурата, участниците в разследването не познават сферата, в която оперира компанията ни, и присъщите й специфики.

-Нексо смята, че действията на прокуратурата са политически мотивирани, както става ясно от 7000-те публикации в жълтокафявите медии и опитите да се свържат политическите формации "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" с Нексо.

Когато, водени от будна гражданска съвест и активна позиция, членове на екипа на Нексо са дарявали парични средства на политически партии, това е било по прозрачен начин и в съответствие със закона за политическите партии.

- Прокуратурата продължава да не установява международния елемент за акцията срещу Нексо, нито каквато и да било връзка няколкото изброени на случаен принцип юрисдикции, в които Нексо има регистрирани юридически лица. Цитирането на стандартен текст от чуждестранна служба за сигурност вероятно е свързан с искане на информация от българска страна.

Ръководството на Нексо е в ежедневна връзка с редица регулатори из целия свят и от естеството на разговорите става ясно, че няма никаква международна координация.

- Нексо е сред крипто компаниите с най-високи стандарти по отношение на "познавай-клиента-си" и мерките против изпирането на пари. Отвъд стандартните способи на всяка финансова институция, Нексо използва услугите на компании като Chainalysis, които се използват включително от ФБР и ЦРУ. Това позволява на нашите специалисти, придобили специална квалификация в САЩ във връзка с борбата срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма, да установят по безспорен начин произхода на влизащите на платформата крипто активи и дестинацията на изтеглените от платформата такива.

Всички подозрителни случаи са своевременно докладвани на съответните органи в юрисдикциите по компетенция.

- След избухването на войната в Украйна и последвалите санкции, Нексо предприе една от най-стриктните политики по отношение на санкционираните територии и индивиди в резултат на руската агресия. Нещо повече, бяхме и сред първите, които спомогнаха в набирането на средства за жертвите.

Очевидно това не се харесва на редица про-руски кръгове в българския политически живот.

- Нексо e водеща институция в сферата на финансовите услуги за дигитални активи и предоставя услугите си на милиони доволни клиенти. Притежава над 50 лиценза и регистрации в различни юрисдикции в световен мащаб, което е атестат за високите стандарти, на които компанията отговаря. Компанията ангажира най-добрите световни адвокатски кантори за изграждането на бизнес моделите си според изискванията на динамичната регулаторна рамка в юрисдикциите, в които оперира.

- Дружество от групата на Нексо, предоставящо аутсорсинг услуги, е горд работодател на над 600 души в България и е сред примерите за компания, платила десетки милиони левове под формата на данъци и осигуровки.

- Нексо ще предяви искове за всички претърпени имуществени и неимуществени вреди в резултат на незаконосъобразни действия, като за целта е ангажирало американски консултанти, специализиращи именно анализ на исковете (claim analysis). По първоначални калкулации исковете ще са за стотици милиони долари, които напомняме, че ще излязат от джоба на българския данъкоплатец, което означава от всички нас.

- Във връзка с коментарите в медиите, социалните мрежи и публичното пространство, обръщаме внимание, че сферата, в която оперираме, изисква високи нива на специализирани познания и всяко говорене по темата без нужната експертиза създава предпоставки за манипулации и пораждa фалшиви новини, които не са в интерес на обществото и бизнеса.", гласи позицията на "Нексо".