Софийският апелативен съд намали присъдата на 29-годишния Стефан Станев, подсъдим за жестокото убийство на приятелката му Виола Николова.

На 3 ноември м.г. младият мъж бе осъден от градските магистрати на 25 години затвор, но решението бе подписано с особено мнение от един съдебен заседател, който поиска 30 г. "лишаване от свобода". Шест дни по-късно - на 9 ноември наблюдаващият прокурор внесе протест срещу присъдата, като държавното обвинение настоява за наказание от 30 години затвор.

Апелативните магистрати обаче постановиха наказание от 22 години и 6 месеца затвор заради неправилно приложение на закона и на задължителната практика на Върховния касационен съд (ВКС) при индивидуализацията на наказанието от първата инстанция, съобщи правният сайт lex.bg.

Според Софийския апелативен съд, градският съд не е определил правилно специалния минимум, който не е 20 години затвор, а 15 години лишаване от свобода, тъй като обвинението на Станев е за убийство, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, а по закон то се наказва с най-малко 15 години лишаване от свобода. Така при баланс на смекчаващите и отегчаващите отговорността обстоятелства, какъвто в случая има и според първата инстанция, апелативните съдии приемат, че наказанието на Стефан Станев трябва да бъде намалено с 2,5 години.

Решението подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Жестокото убийство на 29-годишната красавица Виола - студентка в Датския колеж, бе извършено на 23 юни м.г. Младата жена бе пребита с метален стик, душена и наръгана с нож от Стефан, който подозирал, че тя му е изневерила. Двамата живеели заедно от няколко месеца. След като убил приятелката си, 29-годишният мъж тръгнал с колата си към морето. По пътя качил стопаджии, които по-късно пребил и ограбил. Ден по-късно Стефан Станев бе задържан в Созопол.

По искане на прокуратурата, младият мъж бе настанен за експертиза в психиатричната болница към ловешкия затвор. Заключението на експертите бе, че той е вменяем и може да отговаря пред съда за действията си. След тежкото престъпление стана известно, че срещу мъжа са подавани множество жалби за домашно насилие от бившата му съпруга. Проверка, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, установи, че в Софийската районна прокуратура е имало пет преписки, но само по една имало образувано разследване за закана с убийство. Това доведе до оставката на тогавашния районен прокурор Петър Белчев.