Специализираната прокуратура повдигна днес обвинения на осем души - на Миню Стайков, сина му Стайко Стайков, синът на кмета на Карнобат Иван Димитров и още петима - Ц.К., М.К., Б.Х., А.Т. и Д.Д., за участие в организирана престъпна група, създадена с цел продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари. Това съобщиха от прокуратурата.

Синът на Миню, Стайко Стайков е обявен за издирване и обвиненията му са задочни. В петък най-вероятно ще бъде пуснат за издирване от Интерпол, ако не се предаде или не бъде арестуван.

На едно от лицата /бел. ред. Миню Стайков/ са повдигнати обвинения за вторични престъпления - избягване плащането на ДДС и възстановяване на неследващ се данъчен кредит в размер на общо 1 016 139 лв., на други трима - за държане на акцизни стоки без бандерол в големи размери.

В рамките на деня обвиненията ще им бъдат предявени. С постановления на наблюдаващия прокурор на обвинените ще бъде наложено задържане до 72 часа с оглед осигуряването им пред Специализирания наказателен съд и разглеждане на искане на Специализираната прокуратура за налагане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" за всеки от тях.

Повече информация, съобразно интересите и целите на разследването, ще бъде предоставена на брифинг утре от 10.30 часа в сградата на ул. "Черковна" 90 в София. В брифинга ще участват и.ф. ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева, наблюдаващият разследването прокурор Ангел Кънев, главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, заместник-председателят на ДАНС Николай Ненков.

Dir.bg припомня, че вчера при акцията в "Винпром Карнобат" ООД, "СИС Индъстрийс" ООД и "Топаз МЕЛ" ООД, бяха задържани 10 души.