Ако експертизата докаже незаконния произход на артефактите, открити в офиса на Васил Божков, те ще бъдат конфискувани. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева и допълни, че на първи октомври е завършило разследването на предмети, които имат качествата на културно-исторически наследства от сградата на ул. "Московска".

"Колекцията на Божков ще бъде оценена от международни експерти. От тяхното заключение за антиките ще зависи дали незаконната му колекция ще бъде обявена за публична държавна собственост", каза още тя.

"Достъпът на разследващите органи бе осигурен от служители на Фондация "Тракия". Намерените предмети, носещи белезите на културно-историческо наследство, са 6778 броя", поясни още Милена.

Тя сподели също така, че всички действия по разследването са извършени при стриктно спазване на процесуалните правила.

"Вещите са предадени към Министерството на културата, НИМ и НХА. Охраняват ги служители на МВР, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева. - Само 212 от намерените предметите са регистрирани. Прокуратурата счита, че са незаконно придобити от иманяри от цялата страна. Кашоните, в които били съхранявани, са открити бележки с различни географски области от страната".

От прокуратурата добавиха, че 6566 от културните ценности, намерени в офиса на Божков, са незаконно придобити.

В профила си във Фейсбук Васил Божков направи коментар думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева, която днес даде пресконференция във връзка с откритите артефакти в офиса на "Нове холдинг".

"В продължение на 8 месеца прокуратурата граби и унищожава световно-историческо наследство по поръчка на Пеевски. Много от артефактите са увредени, други вече са пуснати в продажба на международните пазари. Това отношение към културата напълно отговаря на манталитета на Гешев и компания.

Днес, в поредно нарушение на българските и международните закони, обявиха, че щели да национализират колекцията в полза на държавата. Ако приемем, че Шиши и Гешев са държавата, това означава, че държавата иска да лиши българския народ от колекцията заради лични ползи.

Само талибаните грабят музеи. Талибаните, които в момента се разпореждат с България", написа Божков.