"Метлата" на премиера Зоран Заев ще "изчисти" служители от всички нива на властта. Източници от управляващия СДСМ информирали телевизия Алсат, че премиерът е направил списък с 15 имена, които ще бъдат сменени, пише скопският вестник "Вечер", цитиран от БТА.

Сред ресорите, в които може да има промени, са министерствата на информационното общество, земеделието и здравеопазването. Спекулира се и за промени в министерствата на правосъдието и образованието.

В списъка с институциите, в които се очакват промени, се споменава и министерството на външните работи.

Ако информациите са точни и се случи смяна на посочените министри - за информационно общество, здравеопазване, правосъдие и външни работи, това на практика ще бъде елиминиране на кадрите на Радмила Шекеринска от правителството, тъй като горепосочените са част от нейния "клан" в СДСМ, отбелязва в. "Вечер".

Междувременно Зоран Заев заяви, че следващата задача на неговото правителство ще бъде получаването на дата за започване на преговори за членство в Европейския съюз, съобщи информационният портал Плусинфо.

Той каза, че ако трябва, и десет пъти ще посети френския президент Еманюел Макрон, само и само да получи дата. По-рано Макрон заяви, че няма да има разширяване, преди да се реформира ЕС.

Заев каза, че премиерът на Холандия Марк Рюте, гръцкият премиер Алексис Ципрас и българският премиер Бойко Борисов, както и германският канцлер Ангела Меркел са лобирали пред Макрон за започване на преговори на Скопие с ЕС.

Преговорите с ЕС са втората важна цел на Северна Македония, след като тя постигна първата - членството в НАТО, каза Заев. Той припомни, че досега протоколът за членство на страната в НАТО е ратифициран от 12 членки на алианса, като първа направи това Гърция.

Заев заяви, че периодът от 14 години, откакто страната получи статут на кандидатка за членство в ЕС, е прекалено дълго време за чакане пред вратите на съюза и че неговата държава има големи европейски постижения като днешното посещение на папа Франциск и последните избори за президент в неделя.