Многопрофилната болница "Сърце и Мозък" е подала днес сигнал до прокуратурата и КПКОНПИ срещу министъра на здравеопазването Асена Сербезова поради съмнения за корупция, злоупотреба със служебно положение, търговия с влияние и конфликт на интереси, съобщиха от лечебното заведение.

Сигналът касае преписката по повод проекта за разкриване на високотехнологична болница "Сърце и Мозък" в София, която повече от година е в Министерство на здравеопазването. Всички законови срокове са отдавна изтекли, като все още липсва произнасяне от ведомството, пишат от болницата, чието ръководство се съмнява, че лично проф. Сербезова задържа разрешението, въпреки заявлението на предишния служебен министър пред Народното събрание, че преписката е „перфектна“.

В сигнала на лечебното заведение се твърди, че В „12 без 5“ министърът в оставка Сербезова е издала пет заповеди за нови дейности на УМБАЛ „Софиямед“, „УМБАЛ Пълмед“, „МБАЛ Бургасмед“, „МБАЛ Света София“ и МБАЛ „Света Анна“ за същите медицински дейности, за които „Сърце и Мозък“ чака повече от година.

От болница "Сърце и мозък" припомнят, че "Софиямед", "Пълмед" и "Бургасмед" са собственост на Михаил Тиков.

"Той е известен с контрола си върху Българския лекарски съюз посредством бившия директор на болница „Пълмед“ д-р Иван Маджаров. Другата болница, получила разрешение, а именно МБАЛ „Света Анна“, е тясно свързана с бившия министър на здравеопазването Петър Москов, който по време на управлението си се прочу с далаверите с ваксини и абсолютния хаос при опитите за въвеждане на пръстов отпечатък в лечебните заведения. Безуспешна и само на хартия остана и провъзгласената от него реформа в здравеопазването", се казва още в официалната позиция на "Сърце и мозък".

"МБАЛ Света София“ пък е собственост на семейство Мазнейкови.

"Самата д-р Валентина Мазнейкова често споменава близките си отношения с министър Сербезова като неин личен гинеколог. Семейство Мазнейкови притежават „МБАЛ Света София“ чрез дружеството "Билдинг хоспиталс" АД. Така на практика „Софиямед“, „Света Анна“ и „Света София“ получиха по ускорена процедура исканите от „Сърце и Мозък“ дейности и легла за София чрез разрешение от Министерство на здравеопазването, докато преписката на „Сърце и Мозък“ продължава да „стои на трупчета“ с привидния аргумент на Сербезова за липса на необходимост от разкриване на нови легла на територията на столицата", заявява още ръководството на лечебното заведение.

Според него, това не може да не породи основателни съмнения за корупция, търговия с влияние и конфликт на интереси на министър Сербезова, като в този процес винаги има най-малко две страни.