Постоянна мярка "задържане под стража" постанови Районният съд в Сливен на 36-годишния Николай Иванов, който заля със запалителна течност бившата си приятелка и 2-годишното им дете.

 

Деянията са с висока степен на обществена опасност, която допълнително се завишава от механизма на извършване, каза наблюдаващият прокурор Катя Стаменова. Едното престъпление се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба, а приготовлението за убийство - с до шест години затвор.

Николай Иванов влезе в залата и запази пълно мълчание. Пред съда не изразил съжаление и не е обяснил мотивите си, но е поискал да си отиде вкъщи

Обвиненият е поискал по-лека мярка, евентуално "парична гаранция" или "подписка". Съдът обаче не е уважил искането му, защото предвид материалите по делото, може да се направи извод, че е извършил тези престъпления и има опасност да се укрие и да извърши други.

Престъпленията са извършени на 9 февруари. По данни на полицията в 7:38 часа на същия ден е получен сигнал за конфликт между мъж и жена на улица "Добри Добрев" в Сливен. Изпратеният екип е установил, че жена на 33 години и лекият автомобил, който е управлявала, са залети с горивна течност с остра миризма. С жената е имало и дете на две години.

Снимка: БТА

Мъжът, който е от с. Самуилово, наскоро се е завърнал от чужбина. Заповедта, с която е задължен да се въздържа от домашно насилие, е издадена от Районен съд - Сливен на 11 януари т. г. Той нямал право да доближава жената и малолетното ѝ дете на разстояние, по-малко от 50 метра, в жилището и на местата за социален контакт.

Мъжът е осъждан ефективно и е лежал в затвора за кражби, срещу него има висящо производство за управление на моторно превозно средство след употреба на наркотици.