Заместник председателят на парламента Веселин Марешки, който бе осъден на 4 г. затвор, е загубил и дело, водено от него и майка му Веска Марешка срещу журналистката Валя Ахчиева.


В серия от 7 предавания "Открито" по БНТ през 2017 и 2018 г. Ахчиева разкри подробно схема за търговия с лекарства, внасяни в България на ниски цени, преопаковани и изнасяни отново зад граница.

Марешки се почувствал засегнат и стресиран от разследването, а майка му, която е певица на стари градски песни, се разстроила и спряла да пее. Завели иск срещу Ахчиева.

Журналистката обаче е оправдана на две инстанции Софийски районен и Софийски градски съд. До месец загубилите могат да обжалват и пред Върховния касационен съд, който следва да прецени дали да допусне жалбите им.

"За мен, а и предполагам за много от журналистите, последното решение на състава на Софийския градски съд с председател Здравка Иванова е изключително важно, защото обръща внимание върху нашата работа, - коментира Валя Ахчева пред "Труд". - За първи път се сочи, че става дума за свобода на словото, упражнена в нейния пълен обем, че са спазени добрите практики - изследвани са документи, търсени са засегнатите страни... Но най-важното е, че съдът приема, че "журналистическата свобода обхваща също така и възможно прибягване до определена степен на преувеличаване или дори провокация."