Бизнесменът-милионер с български паспорт, осъден в две дела, Йордан "Орце" Камчев е следващия гражданин на Република Северна Македония, който се озова в "черния списък" на САЩ "за участие в корупция, включително подкуп на държавен служител", каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър, цитиран от медиите в Северна Македония.

В изявлението на Държавния департамент се казва, че "САЩ ще продължат да насърчават търсенето на отговорност за лица и организации, които подкопават или заплашват стабилността на Западните Балкани чрез корупция". Посочено е, че Камчев е замесен в корупция, злоупотреба със служебно положение, пране на пари и други престъпления повече от десетилетие.

САЩ призовават Северна Македония да продължи да укрепва върховенството на закона и своите демократични институции и да се справи с корупцията, защото "тези усилия са от решаващо значение за пълната интеграция на Северна Македония в европейските институции".

В доклад Министерството на финансите на САЩ посочва, че Камчев "използва корупционното си влияние и лостове, за да манипулира съдебната система на Северна Македония в своя полза. През 2020 г. главният прокурор на Специализираната прокуратура беше обвинен в получаване на подкуп от Камчев и свидетелства, че Камчев е плащал за по-благоприятни условия за ареста и изхода на делото срещу него. По-късно Камчев заведе граждански иск срещу главния прокурор и други, че са го изнудвали. Гражданският съд в Скопие постанови, че Камчев не е жертва и няма право на обезщетение за вреди", се казва в доклада на Министерството на финансите на САЩ, цитиран от "Гласът на Америка".

"Корупцията има последствия", написа във фейсбук профила си посланикът на САЩ в Скопие Анджела Агелер.

Наскоро САЩ постави в "черната листа" и кмета на Струга Рамис Мерко, а миналата година и бившия премиер Никола Груевски и бившия директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков, припомня БТА.

През януари миналата година Апелативният съд в Скопие пусна под гаранция от 11 милиона евро бизнесмена Орце Камчев. Той е един от най-богатите хора в Северна Македония и има македонско и българско гражданство. Бизнесменът е заподозрян за участие в престъпната схема "Парцелите на Водно", предава агенция МИА.

Според прокуратурата бившият премиер Никола Груевски е купувал парцели в елитния скопски квартал "Водно4 с партийни пари, а Камчев му е помагал за "изпирането" на печалбите.

През март 2021 г. бизнесменът беше задържан и оставен в следствения арест заради постъпил сигнал в македонската Агенция за национална сигурност, че той е планирал да избяга от страната.

През 2018 г. Орце Камчев беше предложен за почетен консул на България в Охрид, но Македония отказа да го приеме с аргумента, че срещу него се водят дела за финансови измами. Номинацията на бизнесмена бе отхвърлена, а месеци по-късно името му бе замесено в скандал, свалил специалния прокурор на Северна Македония Катица Янева и довел до лишаването ѝ от свобода.

Дни преди балотажа на македонските местни избори и седмици преди българските парламентарни Камчев поиска посещение от представители на българските власти в затвора. Тогава съдия в Скопие твърдеше, че той има дипломатически паспорт, но според външното министерство в София това не е вярно.