Доктор Иван Димитров, обвинен в убийството на Жоро Дживизов-Плъха се призна за виновен по обвинението за престъплението. Той признава всички факти и обстоятелства по обвинителния акт и се очаква още днес да получи присъда. В четвъртък сутрин адвокатите му поискаха делото да се гледа по съкратената процедура.

 Жената, с която убитият Джевизов е живеел на семейни начала, предяви граждански иск в размер на 300 000 лева - за нея и за детето й.

В съдебната зала присъстваха колеги на подсъдимия лекар, които го защитиха.

На 1 март миналата година криминално проявеният Джевизов от "Столипиново" решил да извърши кражба в дома на лекаря в кооперация в Пловдив. Към 1,30 ч. обвиняемият взел незаконно притежаван пистолет, зареден с патрони, за които също нямал разрешително, и се насочил към гаража. Там се намирал и Жоро Плъха, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби. Преди да произведе изстрел, докторът твърди, че бил нападнат от крадеца с нож.

Пловдивската Окръжна прокуратура поиска условна присъда за д-р Иван Димитров. Пледоарията на държавното обвинение в лицето на Георги Пенев бе кратко. Според него превес в делото имат смекчаващите вина обстоятелство. Прокурорът обаче поиска наказанието да не бъде изтърпяно реално.

"Жертвата е предизвикала обвиняемия. Бил е под влиянието на наркотици - морфин. Хвърлял е предмети и нож по обвиняемия. Джевизов е обществено опасен и многократно осъждан", заяви Пенев.

Държавното обвинение и представителят на семейството на Плъха - Красимир Елдъров, влязоха в остър спор относно веществените доказателства. Предмет на раздора се оказа златен синджир с кръст. И майката на Плъха и д-р Димитров проявиха притенции за бижуто. "На сина ми е. Незнам от къде е, но го носеше" , заяви Златка, след като председателят на съда го показа в залата.

"Имам го от 20 години. Подарък е от майка ми и баща ми след екскурзия в Гърция. Свалих го с дрехите си, преди да вляза в банята", заяви пък медикът.

От думите на адвоката става ясно, че оръжието на убийството е изчезнало мистериозно. Той подозира, че нарочно е скрито. Докторът призна, че го хвърлил в кош до ВИХВП, но в последствие не е намерен.

Максималната присъда, която законът предвижда по така повдигнатото обвинение, е затвор до 5 години.