Върховният касационен съд проведе заседание по делото срещу Кристиан Николов за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков. Съдът трябва да се произнесе в едномесечен срок. 

Кристиан Николов до момента е осъден от две съдебни инстанции на 9 години затвор за катастрофа, предизвикана по непредпазливост.

"Извинявам се от дъното на душата си! Моля се на Господ душата му да почива в мир! Моля за снизходителност при определяне на наказанието. След катастрофата направих всичко възможно да съхраня живота му. След 19 април 2020 г. моят живот не е същият, както и този на семейството ми. Аз не съм самоубиец, нито ми е безразлично за човешкия живот, независимо дали за моя, за този на пътниците или другите водачи", заяви Кристиан Николов пред съда.

Обвинението поиска формата на вина да се промени в "евентуален умисъл", а не "по непредпазливост", както и да се запази размерът на наказанието.

Според прокурор Божидар Джамбазов присъдата на Софийския апелативен съд от 1 декември 2022 година от девет години затвор и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 10 години е справедлива и трябва да се потвърди.

Защитата на подсъдимия заяви, че делото трябва да се върне на втора инстанция заради процесуални нарушения, свързани с определянето на експертите, изготвяли експертизи и с начина на събиране на доказателства. Тя настоява за намаляване на присъдата - не до условна, но за по-малко години затвор.

"Ние искаме намаляване на размера на наказанието. При условие, че в мотивите на първата и втората инстанция е даден превес на смекчаващите вината обстоятелства. Имам предвид чисто съдебно минало, липса на нарушения на ЗДвП, самопризнания", заяви Константин Симеонов, адвокат на Кристиан Николов.

Николов подчерта, че след инцидента не е избягал и не се е укрил. И помоли магистратите за снизходителност при определяне на присъдата.

Адвокатът на близките Менко Менков пък заяви: "От самото начало твърдим, че формата на вината е евентуален умисъл - употребата на няколко вида наркотични вещества преди извършване на деянието, липсата на опит да бъде предотвратена катастрофа с особено висока скорост, 2 пъти надвишаваща разрешената."