Делото срещу бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейния заместник Биляна Петрова е на финала си на първа съдебна инстанция. Заради ангажименти на защитниците в процеса съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов насрочи безпрецедентно заключителните пледоарии на страните за днешния почивен ден, отбеляза БНР.

Задържането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова беше определено като безпрецедентно заради огромния подкуп от половин милион евро, поискан от двете с посредничеството на третия участник в корупционната схема - бившият районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров от строителния предприемач Александър Ваклин.

Заради дискретното задържане на Дюлгеров, за разлика от показното на Иванчева и Петрова, разследващите получиха неговите самопризнания, от които обаче той преди дни се отрече, припомни БНР. Дюлгеров се отрече от показанията, че той е човекът, който е дал парите от строителния предприемач Александър Ваклин, които според прокуратурата са дадени като подкуп на Иванчева.

Тримата подсъдими прекараха близо 8 месеца под стража, а килиите на Иванчева и Петрова станаха обществено достояние. След пледоариите днес до дни се чака и присъдата на съдия Иво Хинов. Тя обаче няма да е окончателна.