"Нека сега да не прикриваме и да говорим, че Мартин Божанов е имотен измамник. Не е имотен изманик, той е търгувал с власт, неговият апогей е по време на Специализираният съд". Това заяви в интервю пред БНР Ивайла Бакалова, която съжителства с жертва на Нотариуса - Веселин Денков. В предаването "РадиоТочка" тя разказа за задържането и държането в ареста на Веселин Денков, за схемите и изнудването за пари от групата на Мартин Божанов и прокурори и съдии. Половинката на тормозиния безнесмен обвини "Продължаваме промяната" в огромен грях за смяната на главния прокурор Иван Гешев с Борисал Сарафов.

Веселин Денков е задържан и му е наложена най-тежката мярка "под стража" 9 месеца, без нито един разпит. И за да бъде пуснат, емисари са искали 100 000 евро за свободата му.

"Моят мъж не искаше да плаща още през 2016 г. Идваха различни хора, но като че ли групата на Мартин Нотариуса бяха най-добре запознати с делото. Имаха вътрешна информация от всички заседания. Цитираха думи на съдията от заседание, без да са присъствали, а протоколът още не е излязъл. Тогава усетихме, че това са хора, свързани с огромни корупционни практики и политически. Защото няма как да съществува тази група без политически чадър. Няма как този човек Мартин Нотариуса 27 години да безчинства и да се подиграва със закона. Бил е удобен за тази система. Кой създаде специализираният съд? Нека да кажем нещата как са!", каза Ивайла Бакалова.

Тя споделя, че са имали послания от съдия, че "няма смисъл да плащаме, защото поръчката е политическа и Веселин Денков няма да излезе от ареста, докато не минат изборите".

"Тогава ми звучаха като филм и от 2019 г. досега ние живеем във филм. Сега се правят комисии в парламента, но този филм е от 2021 г.", споделя преживяванията си бившата манекенка.

Според нея Пепи Еврото и Мартин Божанов са се скарали заради жената на Еврото и тя избира Нотариуса.

"Емил Писков беше записан от мен края на април 2021 г. Андон Миталов е единият от съдиите, които неколкократно се произнасяне по задържането на Веселин Денков и един от съдиите, постоянно избиран, по молбите да бъде изслушан за промяна на мярка за неотклонение. И винаги се произнасяше да не бъде пуснат Веселин. С една дума го оставяше в ареста", разказа Бакалова.

Мъжът й е задържан през 2020 г. "Неформалният повод е някаква глупост, измислена от прокуратурата, а същинският повод е протестите през 2020 г. Беше задържан бе никакви доказателства. 9 месеца лежа в ареста без нито един разпит и съдиите гледаха в земята, когато трябваше да се произнесе да бъде пуснат", твърди половинката на Веселин Денков.

Зад решетките той попада в периода с поредица от арести на бизнесмени.

"Голяма част на задържаните са преди протестите. Целта беше, за да ги уплашат и да им вземат бизнеса. За Денков не мисля, че е да му вземат бизнеса, защото е труден и няма кой да го работи - ресторантьорство. Трябваше да е в ареста, да се заглуши и да не "помага" на протестите. А той помагаше с присъствието си като всеки гражданин там - всеки ден. Първо го обвиниха във финансиране на протести, но няма по какъв член да го обвинят. Така че специално той не беше задържан по повод бизнес", каза Ивайла Бакалова.

Манекенката твърди, че от 2016 г. "прокурори се опитват да го изнудят по дело, по което е свидетел".

"Виждат, че е материално удобен и му казват, че от свидетел ще бъде обвиняем. Става въпрос за пари по банков път му дават и се връщат пак по банков път. Идваха емисари, хора от прокуратурата и му казаха, че ако не си плати, ще му изпратят КПКОНПИ ще му спрат международния паспорт - от името Франтишек. И виждайки Веселин на протеста става удобен за една партия и са решили да го неутрализират", допълва Бакалова.

"Имаше една съдийка, за мен това е добър съдия, защото си гледа делото и отсъжда на база доказателства. По това дело на Веселин Денков нямаше нищо, прекрати делото и пусна Денков. А Георги Ушев като апелативен и административен ръководител на Специализирания съд върна делото. Въпросната съдийка Мария Кавракова и съставът си дадоха отвод. Тя каза, че не вижда доказателства в обвинителния акт - "не виждам как да съдя тези хора"", разказа Бакалова.

Тя смята, че "огромен грях имат от "Продължаваме промяната", аз съм гласувала за тях". "Залисани в избори, не обърнаха внимание и не мисля, че хората си представяха по този начин съдебната реформа - като сменят Иван Гешев със сегашния Борислав Сарафов, сменят едното джудже с другото", казва Бакалова.

Докладът по случая "Нотариуса" е предаден в комисията по изясняване на дейността му

Целта на затворения частен клуб SS club, чийто съдържател е бил Мартин Божанов Нотариуса, е била да се създаде сериозно лоби в магистратските среди от всички нива. Външни случайни посетители не са били допускани. Това е записано в доклада, който лидерът на ДСБ Атанас Атанасов предаде във Временната комисия за изясняване на дейността на групата около Божанов.

В 4-страничния доклад, с който БНР разполага, са изброени повече от 10 имена на магистрати, които са водили свои колеги в клуба и така са оформили кръг с огромно влияние в прокуратурата, съда и полицията. Споменават се и имена на адвокати, замесени в схемата. Цитират се медийни публикации, които хвърлят светлина по някои от случаите, но и на мрежа от "приятелски" медии, които са изпълнявали поръчки за дискредитация и компрометиране на набелязаните жертви и врагове на Божанов.

В доклада се посочва случаят, разследван от Антикорупционния фонд на изнудване на Веселин Денков - мъжът до Ивайла Бакалова, отразен в разследването на Антикорупционния фонд. Твърди се, че семейство Арабаджиеви са били изнудвани за 1 млн. лв., а бизнесменът, занимаващ се със селскостопанска техника - Румен Лазаров, е бил успешно изнудван за над 1 млн. евро.

В доклада се говори за интимна връзка между адвокат Велимир Атанасов, за когото се твърди в някои от делата на престъпната група, и Невена Зартова, която преди дни подаде оставка като ръководител на Софийска районна прокуратура и се твърди, че тя значително е подобрила своето материално състояние.

Твърди се още, че бивш главен прокурор е "дългогодишен приятел и бизнес съратник" на Нотариуса.

По-рано днес председателят на Временната комисия Никола Минчев заяви, че е получил доклада от Атанас Атанасов, но не знае от кого му е предаден. Затова няма да обяви имена преди да са официално потвърдени от институциите.