Отстранената кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева се яви днес в съда с нов защитник. Тя се отказва от услугите на известния адвокат Марин Марковски, след като на първа инстанция беше осъдена на 20 години затвор, и е наела Николай Хаджигенов.

За новата защита на Иванчева стана ясно в началото на заседанието на Апелативния спецсъд, който днес трябва да реши дали да освободи под домашен арест нея и бившата й заместничка Биляна Петрова. Самата тя се яви с един от досегашните си адвокати - бившият вътрешен министър Емануил Йорданов.

Преди да започне гледането на мярката, съдията даде 40 минути отсрочка по молба на двете подсъдими. Тя заявиха, че не са имали възможност да се видят с адвокатите си преди заседанието.

Двете бяха задържани веднага, след като на 15 април Специализираният съд осъди Иванчева на 20 години лишаване от свобода, Петрова на 15 години, а третият подсъдим по делото за подкуп - Петко Дюлгеров, получи 12 години лишаване от свобода. И на тримата бяха наложени глоби - общо за 37 000 лева, и забрани да заемат държавни длъжности.

Адвокат Хаджигенов защитаваше двамата младежи, бити от полицай в метрото, които бяха оправдани за хулиганство

Снимка: TV+

Последните дни Иванчева прекара в болница в София заради изследвания. Три дни преди днешното заседание в столицата беше докарана и Петрова. Според съпруга ѝ причината е влошеното ѝ физическо и психическо състояние.

Междувременно Десислава Иванчева беше издигната от инициативния комитет "Непслушните" за независим кандидат за евродепутат. Ако мярката й за неотклонение не бъде променена, тя ще трябва да води кампанията за вота на 26 май от килията. Междувременно от вчера нейните поддръжници започнаха да публикуват всеки ден части от програмата й.

Очаквайте подробности за решението на съда.