Бившата кметица на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева, която преди дни беше осъдена на 20 години затвoр за поискан подкуп, смята, че няма да бъде оправдана от втората инстанция по процеса. Иванчева беше разпитвана като свидетел по дело за катастрофа, станала миналата година. Тя смята, че няма как да се докаже на следващите инстанции, че е получила подкуп.

Иванчева се надява да не води предизборната си кампания за евродепутат от ареста, тъй като по закон всички кандидати трябва да имат равен старт и равни права. По повод решението на Административния съд София-град, за което се разбра вчера, според което единственият законен кмет на "Младост" е Петър Кърджилов, Иванчева каза, че е доволна от победата. "Защо не се избра кметът, който е законен? Защо Столичният общински съвет наложи този кмет (Румен Русев - бел. ред.)? Всички заповеди на Румен Русев трябва да отпаднат и всички строежи са незаконни", заяви тя пред журналисти.

Иванчева призова хората да я подкрепят за евродепутат и да гласуват за нея. "Имаме сили и смелост да се борим с корупцията, а отвън ще можем да задаваме повече въпроси за мафията, правосъдието и съдебната система. Има доклади, мониторинг, ще можем да проследим къде отиват парите от субсидии", добави тя. Иванчева каза, че трябва да й бъдат гарантирани равни права и равен старт с всички останали кандидати за евродепутати, и изрази надежда, че няма да води предизборна кампания от ареста.

Десислава Иванчева бе арестувана преди година за искане на подкуп от 500 хил. лв. от бизнесмен. Преди дни бившият кмет на район "Младост" бе призната за виновна на първа инстанция и осъдена на 20 години затвор, 10 хил. лв. глоба, конфискация на част от имуществото и забрана да заема публична ръководна длъжност за срок от 20 г.

Заместникът й Биляна Петрова също получи присъда - 15 г. затвор, 15 хил. лв. глоба и забрана за 15 г. да заема публична длъжност. Присъдена е и конфискация на част от имуществото й. Петко Дюлгеров е осъден на 12 г. затвор, 12 хил. лв. глоба и конфискация на имущество.