Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-то Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народните представители от парламентарната група на "Възраждане" Веселин Вешев и Ангел Георгиев.

Предложението за искането е на Софийската районна прокуратура, тъй като срещу двамата има внесен обвинителен акт в Софийски районен съд (СРС) за извършени от всеки един от тях престъпления, съобщиха от държавното обвинение.

С определение от 9 декември 2021 г. на районните магистрати, наказателното производство по делото е спряно, тъй като Ангел Георгиев е избран за народен представител в 47-то Народно събрание, а Веселин Вешев е избран за общински съветник.

Няколко месеца по-късно - същият съдебен състав решава да не възобновява делото, като мотивите на съда са, че макар след разпускане на 47-то Народно събрание на 2 август 2022 г. за Георгиев да е отпаднало основанието за спиране на наказателното производство, то за Вешев не е отпаднало, тъй като към този момент все още се явява лице с имунитет, а за изясняване на фактическата обстановка и правилното разглеждане на делото, същото следва да се гледа с участието на двамата подсъдими.

С решение на Централната избирателна комисия от 8 април т.г., двамата са обявени за народни представители от ПГ на "Възаждане" и след полагане на клетва на 12 април, те вече са лица с имунитет.

Продължаването на наказателното преследване срещу народните представители е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие от тяхна страна, съобразно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 135, ал. 3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Ангел Георгиев и Веселин Вешев бяха задържани по време на протест пред Министерството на регионалното развитие през януари 2020 г. и обвинени в причиняване на лека телесна повреда на полицаи, съпротива срещу орган на властта и хулиганство.

"Възраждане": Георгиев и Вешев не се притесняват сами да дадат имунитета си, защото са невинни

"Народните представители на "Възраждане" - Ангел Георгиев и Веселин Вешев ще имат възможност да спечелят образуваното дело, защото са невинни. Припомняме, че преди три години след протест на "Възраждане" пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) двамата бяха задържани от полицаите на места, отдалечени от протеста.

Обвиненията срещу тях са за насилие над униформени лица, при положение че цяла България видя кадри, излъчени по националните телевизии, от които е видно, че Ангел Георгиев и Веселин Вешев са обект на полицейско насилие. Насилие от полицаи, което видяхме и под колоните на Министерски съвет, където млади хора бяха бити и унижавани от униформени по време на протест.

Нови протести предстоят и призоваваме полицаите да не се поддават на провокации и да не се превръщат в "маша" в ръцете на американския колониален режим, маскиран като българско правителство.

Относно имунитета, поискан от Иван Гешев, и двамата народни представители не се притесняват сами да си го дадат, защото са невинни", заявиха от "Възраждане".