Състав на Окръжния съд в Хасково определи мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо мъж с германско и иранско гражданство, заловен с 9 кг наркотици на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево".

38-годишният шофьор Р. Е. пристигнал на 29 септември вечерта на пункта за влизане в страната. Граничните полицаи установили, че е обявен за издирване в ШИС от германските власти. От служител на FRONTEX - германски офицер, работещ на пункта, е получена допълнителна информация, че основанието за издадената европейска заповед за задържане е притежание и разпространение на наркотици. Заради това автомобилът е подложен на щателна проверка, при която граничните полицаи и митничарите открили близо 9 кг наркотици.

В изолацията на хладилна чанта в багажника на автомобила са намерени 5 пакета с черно смолисто вещество, реагиращо на опиум с общо тегло - 8,856 кг, а в щората на люка на автомобила е открит един пакет с бяло кристално вещество, реагиращо на метамфетафин с тегло 0,110 кг.

На водача е направен тест за наркотици, който е отчел употреба на амфетамин и метамфетамин. Чуждият гражданин шофира без шофьорска книжка.

Той е задържан и по случая е образувано досъдебно производство, а днес съдът го остави в ареста. Съдебният състав намира, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, като в тази насока взе предвид, че той не е български гражданин и няма установена адресна регистрация на територията на страната. В тази подкрепа е и доказателството, че обвиняемият е обявен за международно издирване от германските власти.

Съдебното определение подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Пловдив.