Бащата на убития студент Андрей Монов - психологът и бивш депутат от БСП Христо Монов заяви, че убиецът Джок Полфрийман е истински социопат и той никога не е признал какво е извършил през 2007 г.

Жестокото убийство на 20-годишния Андрей бе извършено на 28 декември 2007 г. в центъра на София. Студентът бе намушкан с нож в гърба от 21-годишния тогава австралиец Джок Полфрийман, който рани и негов приятел Антон Захариев, след като влиза в конфликт с компания от 16 души.

Убиецът бе задържан и осъден на 20 години затвор, но вчера стана ясно, че той е подал молба в съда за предсрочно освобождаване.

"Законът е такъв, че такова искане е позволено да се прави. Въпросът е, че според Полфрийман, други са виновни за убийството на сина ми. Той е нагъл и не признава другите. Освен това е манипулативен. Дори се стигна дотам, че осъди България заради това, че няма добри условия в затвора", категоричен бе пред "България он Ер" Христо Монов.

През ноември 2016 година Джок Полфрийман успя да осъди България в Европейския съд по правата на човека. Тогава той получи 3500 евро обезщетение за нарушена свобода на словото, защото бил наказан дисциплинарно, след като подал жалба срещу надзиратели.

Негов адвокат пред съда в Страсбург тогава беше Красимир Кънев - председател на Българския хелзинкски комитет (БХК). През 2015 г. организацията номинира Полфрийман за човек на годината, защото защитавал правата на осъдените, но след бурната негативна обществена реакция, смени предложението си.

Христо Монов твърди, че не се е интересувал за събитията около Полфрийман, след като той бе вкаран в затвора.

"Ако съдът реши да освободи австралиеца ще се съобразя с това решение и ще се върна към други кодекси на човешки взаимоотношение - като Стария завет. Око за око, зъб за зъб, нищо, че съм на 60 години. И аз съм служил в специалните части и си спомням някои неща", добави той.

Приятелите на Андрей Монов пък организират днес мирен протест пред Съдeбната палата в София.