Специализираната прокуратура е задържала жената, с която живее бизнесменът Васил Божков - Елена Динева. Повдигнато й е обвинение за участие в престъпна група, ръководена от него. От Специализирания наказателен съд съобщиха, че е внесено искане за налагане на постоянна мярка за задържане на Динева, което ще бъде разгледано в 15,00 ч.

Досега от прокуратурата отричаха разследването срещу собственика на "Нове холдинг" да засяга и нея. Преди 20-на дни говорителката на главния прокурор - Сийка Милева, нарече "жълти клюки" информациите, че тя е била задържана по време на акциите в имотите на Божков в края на януари. Тогава самият той все още беше в неизвестност и коментираше от разстояние в медиите случващото се. Той изрично подчерта, че Динева няма нищо общо с хазартния му бизнес, но въпреки това била сред задържаните при акцията в дома и в офисите му.

Междувременно днес главният прокурор Иван Гешев коментира открития вчера в офиса на Божков документ, в който са отразени криминална регистрация, както и две присъди - за незаконна хазартна дейност от 1979 г. и за средна телесна повреда от 1982 г. Бланката е била скрита в заключена каса.  

"Лицето е осъдено два пъти и след това си е прибрало в касата оригинален документ като артефакт. То си е помислило, че е по-силно от държавата и си е оставило трофей. Това е оригинален документ за криминална регистрация от преди 1989 г. Защо сега се открива, защото сега съм главен прокурор и защото сега има политическа воля. Това не е справка, а е бланка", заяви той пред журналисти.

По повод иззетите артефакти, собственост на бизнесмена Васил Божков.

"Ясно е, че ако бяха регистрирани, ако бяха законно придобити, нямаше да се съхраняват по този начин. Хората си защитават това, което са получили и което е откраднато от българската земя. И го правят чрез медиите".

Гешев допълни, че документите за екстрадиция на бизнесмена вече са в Обединените арабски емирства и оттук нататък всичко е ръцете на местните власти. Както е известно, прокуратурата го привлече задочно като обвиняем ръководител на престъпна група, която от януари 2014 г. извършвала принуди, изнудвания, длъжностни престъпления, подкупи и пране на пари. След това Божков беше обвинен още в търговия с влияние, както и за държане и отчуждаване на културни ценности заради богатата му колекция от антики.

Главният прокурор коментира и темата по повод разпоредената от него проверка на приватизационния процес, че тя ще започне с най-големите сделки и какви пари са влезли в държавата активи.

"Ще започнем от най-големите активи и следващите. Ще се върви на етапи - по 10-20 фирми. След като са проверени от ДАНС и има събрана информация от Сметната палата, Министерството на икономиката и Министерството на финансите, тя ще бъде подавана в прокуратурата и ще бъде оповестена публично", уточни той.