Публичното оповестяване на факти и доказателства по разследвания на прокуратурата ще бъдат оповестявани и занапред, както в случая с хакерската атака срещу НАП. Това заяви във Враца номинираният за главен прокурор Иван Гешев.

Това ще се прави в случаите, когато защитата или някой друг говори неистини пред обществото, стана ясно от думите му. Именно с тази цел публично ще се предоставят доказателства, с които ще се оборват неверните твърдения, предаде Нова телевизия.

Повод за коментара на сегашния зам.-главен прокурор са публикуваните вчера доказателства по разследването на "ТАД Груп" за пробива в системата на НАП. Разследващите разпространиха снимки и записи на разговори, за които твърдят, че уличават тримата обвинени в кибертероризъм - собственикът и директорът на фирмата, както и компютърният специалист Кристиан Бойков.

Според Гешев това действие на прокуратурата няма да попречи по никакъв начин на съдопроизводството, нито на разследването, защото само малка част от доказателствата са оповестени. Тепърва ще се събират и още, поясни висшият магистрат.

Иван Гешев беше във Враца, за да оповести, че са задържани двамата извършители на жестокото убийство на 64-годишния Тодор от с. Згориград. Единият от престъпниците е врачанин. Наложена му е мярка за неотклонение, а другият е от Ихтиман, имал е влязла в сила присъда и в момента вече се намира в затвора.

Приоритет на прокуратурата занапред ще бъде битовата престъпност, защото правораздавателната система е в дълг към обществото, обеща още единственият кандидат за главен прокурор.