Софийската районна прокуратура се самосезира след информациите за организирани гонки и дрифтове, като по случая е образувана преписка и е възложена проверка на Глава дирекция "Борба с организираната престъпност".

В хода на проверката антимафиотите трябва да установя водачите на гореспоменатите автомобили и да се снемат обяснения от всички, които имат отношение към деянията.

Миналата седмица председателят на Европейския център по транспортни политики Диана Русинова алармира за дрифтове в центъра на столицата. "Ето защо трябва да им се отнемат колите! Това "Порше", което "дрифти" на жълтите павета е управлявано от същия индивид, който миналата година едва не уби няколко деца, размазвайки в колата им друго "Порше", написа експертът по пътна безопасност във Facebook.

NOVA припомня, че шофьорът на "Поршето причини катастрофа край Царево преди година, като връхлетя група младежи, спрели да снимат залеза. Като по чудо инцидентът се размина без жертви, тъй като нямало хора в ударената кола. По-късно шофьорът показа среден пръст на снимка на фона на потрошения луксозен автомобил.

Русинова попита дали СДВР ще състави акт на въпросния шофьор. "Мисля, че е повече от очевидно, че се приготвят да правят гонка в центъра на София", добави Русинова, която подкрепя отнемането на колите на пияни и дрогирани шофьори.

В социалните мрежи бяха разпространени и видеа на гонките. На тях се виждат шофьори на скъпи автомобили, които дрифтират, а в коментарите под публикациите граждани сигнализират за създали се опасности по време на маневрите.

"В закона такова поведение не се санкционира с отнемане на колата. Законодателство, което чрез норми се опитва да овладее, да предвиди, всички възможни житейски хипотези, не е добро. За това е съдът. Нормите трябва да са по-общо формулирани, но по начин, който да вмества всички подобни действия", обясни пред NOVA адвокат Людмил Рангелов.

"Ясно, че в България всичко е възможно. И всичко това се случва на фона на масовото недоволство на служителите на МВР, когато им започнаха проверките с тестове за наркотици. Те изведнъж казаха, че полевите тестове не са качествени. Тяхното недоволство беше уважено. Недоволството на водачите никой не го уважава. Същите некачествени тестове могат да причинят много голяма вреда на някой гражданин, на който е отнето МПС-то и накрая да му кажат - "извинявайте", коментира председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев.

"Смятам, че същият автомобил, който се отнема, би могъл да бъде управляван от дисциплиниран, съвестен водач. Тогава автомобилът не е виновен, но когато се управлява от дрогиран, той се отнема. За съжаление нашите законодатели не се вслушват в съвети, за да не се стига до тази крайна мярка, която за мен има чисто популистка цел и ще увеличи страшно много корупцията. Някой ще си купи кола за 500 лв., ще се дрогира и ще кара с него и голяма работа като му го отнемат", каза още Георгиев. Според него до излизане на резултатите от кръвната проба лицето трябва да е невинно.