Екстрадицията на сочения за Вълка от София Гал Барак ще бъде гледана на  22 април. Софийският окръжен съд поиска днес още информация от австрийските власти и отложи делото. Причината - в Европейската заповед за арест (ЕЗА) нямало яснота за времето и мястото на престъпленията, за които търсят Барак.

"Не съм Вълка от София, невинен съм. Вярвам в съда в България", заяви  израелският гражданин Гал Барак, цитиран от "24 часа" и БНТ.

Гал Барак в съда

Снимка: БНТ скрийншот

Той е под домашен арест, тъй като австрийските власти го издирват по дело за финансови измами, пране на пари и участие в престъпна група.

Наричат го Вълка от София, защото е в България от няколко години и се смята, че от кол центрове и сайтове, базирани в страната, са набирани жертви на измами чрез онлайн търговия с бинарни опции и криптовалута.

В понеделник по обед се очакваше Софийският окръжен съд да реши дали да го екстрадира, но делото се отложи, за да бъде събрана още информация.

Прокуратурата и защитата бяха единодушни в мнението си, че Австрия не е предоставила изискваната информация, за да се прецени дали да се уважи искането за екстрадиция. В документите са посочени само обвиненията срещу Гал Барак за измами, пране на пари и организирана престъпна група. Съдът прие, че Виена трябва да каже кога и къде са извършени тези престъпления, за да се осигурят правата на израелския гражданин.

Барак твърди, че има законен бизнес, не е собственик или управител на фирмите, които се споменават в разследването и че само е създал и управлявал кол центрове за консултации по сделки с виртуални валути.

"Ако има Вълк в София, то това е Илан Цория (израелец, за който има съмнения, че е в Тайланд-б.а.), но той нито е арестуван, нито е обвиняем. Има и друг задържан в Австрия", заяви Тодор Батков, който защитава Гал Барак заедно с адвокат Детелина Попова.

Илан Цория също е сред разследваните от австрийската прокуратура.

Батков посочи, че Гал Барак е създател на платформата Традолоджик от 2007 г. "Тази платформа е разпространена при много, много, много оператори. Продадена от него. Той е собственик и на много от брандовете, по които се включват клиенти от Европа и от други континенти", каза адвокатът.

Батков представи в съда папка с 21 доказателства, които според него оневиняват Барак. В заповедта за арест се сочели 7 фирми, с които 31-годишният израелец нямал нищо общо. Само в една бил управител, но функциите му се свеждали до набиране на млади хора за кол центровете.

"Говори се за 100 млн. евро (сумата е посочена в едно от съобщенията на прокуратурата като щета за чужди граждани, жертви на "международна престъпна група"-б.а.), но в документите по делото такива цифри няма. В заповедта за арест от януари се сочат 2,5 млн. евро загуби на австрийци, а в един от докладите 157 000 евро", твърди Батков.

Пред съда Гал Барак заяви, че независимо дали ще бъде екстрадирани или не - той ще съдейства на разследващите във Виена.