Подсъдимата за подкуп бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е отказала да получи обвинителния акт по делото срещу нея в срок. С това спецсъдът аргументира решението си днес да отложи началото на делото.

Иванчева е подсъдима заедно със заместничката си Биляна Петрова и бившия кмет на "Младост" Петко Дюлгеров за подкуп от 70 000 евро, взето от бизнесмена Александър Ваклин.

Според съдия Иво Хинов на 31 август Иванчева е отказала да получи обвинителния акт, а по закон той трябва да е при нея 7 дни преди първото заседание. Обвинителния акт е приет от нея едва на 5 септември. Заради това съдията отложи делото за 13 септември.

Съдът все още заседава дали да уважи искането на бившата кметица да бъде овободена заради влошаване на здравословното й състояние.

В същото време бившият пиар на Иванчева - Петър Кърджилов, изпрати отворено писмо до президента Румен Радев, в което го призовава към реакция. Той настоява, че срещу бившата му началничка и заместник-кмета Биляна Петрова е осъществена политическа репресия.

Според него двете жени са набедени във вземане на подкуп. В писмото си той твърди още, че вътре в ареста на Специализирания съд Иванчева и Петрова са подложени на физическо и психическо насилие.

"Вие заявихте, че авторитаризмът не е бъдещето на България и обещахте да вложите Вашите сили като президент в отстояването на българската демокрация. Всичко това, което казахте във Вашата реч се съдържа в казуса на г-жа Иванчева и г-жа Петрова. Този казус е олицетворение на мрачния път на страната ни към обикновен авторитаризъм, дори бих казал към обикновен фашизъм. Това е случаят на най-брутално и опасно потъпкване на демократичните, гражданските и общочовешките ценности след промените в България", пише още Кърджилов до президента.