Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд - Пловдив, с което е отхвърлена жалбата на бившия началник на РУ на МВР в Раковски Георги Илиев за по-лека мярка за неотклонение. Така той остава с мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.

Срещу Георги Илиев е повдигнато обвинение за вземане на подкуп в размер на 20 000 лева чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебно положение.

Магистратите приеха, че въпреки отстраняването му от длъжност, както и дисциплинарното му уволнение, при по-лека мярка за неотклонение, съществува опасност обвиняемият да извърши друго престъпление. От събраните до момента доказателства може да се изведе изводът, че задържаният притежава авторитет и може да въздейства на свидетели и обвиняеми по делото, тъй като двамата му съпроцесници са на свобода срещу парична гаранция.

Определението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Георги Илиев бе арестуван на 18 април и бе обвинен за подкуп от 20 000 лева, взет чрез изнудване. Той поискал и получил парите в съучастие с трима свои колеги от контрабандиста на цигари Метин Мехмедов. Това станало след на 15 март м.г. Мехмедов бил извикан в РПУ- Раковски, където двама от обвиняемите му заявили, че разполагат със снимков материал за тайник за нелегална стока в буса му. За да бъдат унищожени снимките, търговецът на контрабандни цигари накарал сина си да предаде 20 000 лева на един от обвинените полицаи.