Всички процесуално-следствени действия по делото за катастрофата, в която загина футболният специалист Ферарио Спасов, ще бъдат извършени в рамките на два месеца, които са първоначалният срок за разследване по всяко едно дело. След това ще се очакват само резултатите от назначената автотехническа експертиза. Към разследването ще бъдат привлечени вещи лица от три съдебни района. 

Това заяви на пресконференция окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков, след като по разпореждане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов разследването срещу 24-годишния шофьор, причинил катастрофата, при която загина Спасов, бе иззето от прокуратурата във Велико Търново и прехвърлено в Ловеч.

Инцидентът стана в събота на пътя София - Варна в района на село Шереметя. Начо Пантелеев от Лясковец пътувал с жена си към Велико Търново. На прав участък преди Шереметя 24-годишният мъж губи контрол над мощния си мерцедес, застига и удря в задната част колата, управлявана от Ферарио Спасов. Фолксвагенът на футболния треньор е изхвърлен в канавката, а 61-годишният мъж загива на място. Пантелеев бе задържан и обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост, а наблюдаващият прокурор Йордан Кожухаров го освободи от ареста срещу мярка за неотклонение "подписка". След като решението му стана известно и предизвика напрежение в обществото, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов привика Кожухаров и иззе разследването.

Окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков обясни, че в момента не може да бъде променена мярката за неотклонение, наложена на Начо Пантелеев. Това може да стане, по преценка на наблюдаващия прокурор, ако в процеса на разследване се съберат други данни и обстоятелства.

По думите на Вълков освен автотехническа експертиза, по делото ще бъде назначена и съдебно-медицинска. Той припомни, че по обективни причини като липса на вещи лица и други, автотехническите експертизи се бавят във времето.

"Ще се постараем максимално бързо и в кратък период тази експертиза да бъде изготвена. Тя ще е доста сложна от фактическа и правна страна, но на базата на тази експертиза ние ще преценим какво обвинение да има спрямо виновния водач", каза още прокурор Вълков.

Прокурор Вълков допълни, че разследването е в съвсем начален етап. При изясняване на нови факти и обстоятелства е възможно в процеса на работа да бъде променено обвинението спрямо шофьора, което е към днешна дата.

Прокурорът обясни, че по настоящото обвинение, наказанието, което се предвижда в закона, е затвор за срок от 3 до 8 години. Според него, ако се установи нещо друго и се промени квалификацията, ще бъдат използвани други текстове от Наказателния кодекс и наказанието може да бъде променено.

Той подчерта, че споразумение по делото няма как да бъде коментирано, защото не е възможно по закон. "Но е възможно тогава когато обвиняемият прецени с неговата защита, че всичко е на 100 процента изяснено, да се отиде на вариант за признаване на виновен и да поиска съкратено съдебно следствие. Прокуратурата няма думата там, съдът автоматично преминава дори още в разпоредително заседание към такава фаза на процеса", обясни окръжният прокурор на Ловеч.