Мария Шишкова подаде оставка като зам.-главен прокурор. В молбата си за освобождаване от длъжност тя моли това да стане от 6 януари 2020 г. Прокурорската колегия във Висшия сдебен съвет единодушно прие оставката й и така тя остава редови обвинител във Върховна касационна прокуратура.

Вчера пък колегията я отличи с 1000 лева по предложение на самия Сотир Цацаров, който не посочи мотиви.

Шишкова е зам.-главен прокурор от 20 октомври 2014 г. Тя беше назначена пак по предложение на главния прокурор. Преди това тя беше съдия - първо в районния съд в Пловдив (1996 г.-2000 г.), а от 2000 г. до 2014 г. в окръжния съд в града. Именно там съдия беше и Цацаров, преди да бъде избран за обвинител №1.

Другите негови заместници са Ася Петрова, която ръководи Върховната административна прокуратура, Борислав Сарафов, който е и директор на Националната следствена служба, както и Иван Гешев, който се очаква съвсем скоро да встъпи като главен прокурор.

Днес, след като беше избран за председател на КПКОНПИ, Цацаров обяви, че до края на деня ще подаде оставка като главен прокурор и няма да чака до 10 януари, когато официално изтича седемгодишният му мандат.

"Смятам да встъпя в длъжност веднага, защото това ще е по-добре и за двете институции, всеки да си поеме отговорностите", заяви той.

За да стане официално Гешев главен прокурор обаче е нужно президентът да издаде указ.