Софийският градски съд отложи заседанието по искането на австралиеца Джок Полфрийман да бъде условно предсрочно освободен от затвора.

Причината е, че адвокатът му Калин Ангелов е поискал с молба до съда да се запознае с всички материали по делото, които са събрани в два обемни тома.

Градският съд ще разгледа искането утре сутринта.

31-годишният Джок Полфрийман беше в залата, но запази мълчание пред медиите.

Той излежава 20-годишна присъда заради за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. Трагичният инциден стана на 28 декември на пл. Св Неделя. Тогава австралиецът влиза в конфликт с група от над 10 души, сред които Монов и Антон Захариев, който е ранен.

Полфрийман твърди, че групата на Монов е повалила на земята човек от ромски произход, затова той е реагирал и се е намесил.

Австралиецът беше окончателно осъден през август 2011 година. Опита се през 2013 година да бъде преместен в родината си, където да излежи присъдата, но главният прокурор Сотир Цацаров отказа.Аргументите му бяха, че затворникът е извършил множество нарушения, за които е наказван многократно, а и е изтърпял минимално възмонжно наказание за престъплението.

Сега основанието на Пол Фрийман да поиска предсрочно условно освобождаване е, че е минало половината от присъдата му.

Австралиецът вече е осъждал България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, тъй като магистратите приемат, че е нарушена неговата свобода на изразяване. Той е председател на Българското затворническо сдружение за реабилитация, като не е наказван за нарушения в затвора и е награждаван за добро поведение.  Името му влезе и в скандал, когато като председател на сдружението е номиниран в е жегодния конкурс на БХК "Човек на годината".