Варненският окръжен съд наложи доживотна присъда на 35-годишен мъж за убийство, извършено с особена жестокост, съобщиха днес от пресслужбата на съда. Петчленният състав го намира за виновен и за това, че е действал при условията на опасен рецидив, като е отнел на жертвата си движими вещи за 868 лева.

Съдът уважава предявените граждански искове от майката и сестрата на убития, като той трябва да им плати по 150 хиляди лева обезщетение.

Престъплението е извършено на 12 февруари 2021 година. Тогава подсъдимият е бил поканен на гости в дома на 51-годишен негов познат в квартал "Владислав Варненчик". Двамата работели заедно по строителни обекти. Според съдебно-медицинската експертиза домакинът е убит чрез 17 удара с чук в главата.

След убийството, на 13 февруари около обяд, подсъдимият изнесъл от жилището на жертвата телевизор, поръчал е такси и го е занесъл в заложна къща. По-късно се е върнал в апартамента и изнесъл още вещи - втори телевизор, мобилен телефон, преносим компютър, които също опитал да продаде.

На 14 февруари близки на убития са подали сигнал в полицията, че не могат да се свържат със своя роднина. Малко по-късно полицията арестува сочения за убиец.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок.