Габровският окръжен съд призна за виновен и наложи доживотен затвор на 42-годишния Даниел М. от Севлиево, който през февруари м.г. уби 2-годишната си дъщеричка. 

Трагедията се разигра на 4 февруари 2021 г. в къщата на семейството в центъра на Севлиево. След като няколко пъти е намушкал с нож момиченцето, бащата си нанесе порезни рани по китките и глезените. Веднага бе откаран в габровската болница, но лекарите установиха, че нараняванията са повърхностни и мъжът бе транспортиран в психиатрията. 

По време на делото стана ясно, че две седмици преди убийството, бащата, който е работил като портиер към охранителна фирма без право на оръжие, е получил психически срив и бил настанен в психиатричната болница в града. След семейната трагедия лекарите от клиниката посочиха, че няма данни да е психично болен. Състоянието на Даниел М. трябваше да изясни петорната психиатрична и психологична експертиза, която беше изготвена в досъдебната фаза. Заключението на вещите лица беше представено в съда, като свидетелски показания дадоха и лекарите от психиатрията в Севлиево.

След преценка на събраните по делото доказателства магистратите признаха бащата за виновен в това, че умишлено умъртвил 2-годишната си рождена дъщеря, която се е намирала в безпомощно състояние. 

Съдът уважи изцяло предявените от майката и сестрата на убитото дете граждански искове, като постанови Даниел М. да им заплати обезщетение за причинени от деянието неимуществени вреди в размер на общо 110 000 лева.

 

Присъдата обаче бе подписана с особено мнение от председателя на състава и от един от съдебните заседатели, които считат, че на подсъдимия трябва да се наложи наказание от 20 години лишаване от свобода, а не доживотен затвор.

Решението на Окръжния съд в Габрово не е окончателно. То подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд - Велико Търново.