Апелативният спецсъд потвърди решението на първата инстанция и отстрани като кмет на район "Младост" арестуваната Десислава Иванчева, но не прекратява служебното ѝ правоотношение.

Решението стана факт след продължило над 7 часа заседание, което беше отлагано няколко пъти. То ще е в сила до края на делото за взимане на подкуп срещу Иванчева, Биляна Петрова и бившия кмет на 'Младост" Петко Дюлгеров.

Иванчева е в ареста от деня на задържането си и практически няма как да изпълнява кметските си задължения. Според прокуратурата обаче тя е изготвяла документи в качеството си на кмет от ареста и ги е предавала по време на свиждания, така че те са стигнали до общинската администрация.

Близо 40 минути снощи магистратите се обосноваваха, като потвърдиха и мотивите на първата инстанция - кметският пост предоставял широки правомощия, заемащият поста има неограничен достъп до документи в общината, а така и възможност да влияе пряко на свидетели и доказателства.

Решението на съда е окончателно.

По-рано зам.-кметът на район "Младост" Биляна Петрова научи, че е уволнена в съдебна зала. Заповедта за освобождаването на Петрова е от 4 юни, като е спазена процедурата, че тя е в отпуск.

Десислава Иванчева реагира остро на решението, заради което беше глобена с 200 лева заради крясъци в залата.

Петрова заяви, че няма да я приеме, защото е в платен отпуск и връчването се случва в извънработно време. По думите ѝ случващото се е "преврат".