Временно отстранената от поста си кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева от две седмици се намира в затворническата болница. Това съобщи пред Дир.бг адвокатът й Марин Марковски.

Той отказа да коментира състоянието й, но подчерта, че здравословният й проблем е сериозен.

По думите на Марковски, в сряда, когато Специализираният съд ще гледа мярката за неотклонение на Десислава Иванчева, той ще поиска да бъде освободена от ареста и да й бъде наложена най-леката мярка - "подписка". Гледането на мярката бе отложено с два дни, сред като днес Марин Марковски е депозирал молба в съда, че Иванчева иска да се запознае с материалите по делото.

По непотвърдена информация в затворническата болница заедно с Иванчева е приета и заместничката й Биляна Петрова.

Адвокат Марковски каза още, че Десислава Иванчева обмисля да съди държавата в Страсбург.

"Има такова желание и сигурно ще го заведе. Няма някой, който да не е завел дело за лоши условия в ареста и да не го е спечелил. Има конвенция, която забранява нечовешко третиране на задържани. Ние сме я подписали, тя е задължителна, но нашите не си изпълняват задълженията по тази конвенция", допълни юристът.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани на 17 април заедно с бившия кмет на "Младост" Петко Дюлгеров по разследване за подкуп. Според прокуратуата, Иванчева и Петрова са изнудвали и поискали от инвеститор 250 000 евро подкуп и са взели 70 000 евро първа вноска на 17 април, като посредник в сделката е бил Дюлгеров. Иванчева и Петрова са взели парите от строителния предприемач Александър Ваклин, за да му издадат документ за строеж.