Районната прокуратура в Бургас предаде на съд тримата сирийски граждани, превозвали 47-те мигранти с автобус, с който бе отнет живота на двама полицаи в Бургас на 25 август 2022 г.

Предадените на съд са с инициали - О.А., А.А и А.Д. Последният е непълнолетен, но е могъл да разбира свойството и значението на постъпките си и да ги ръководи, съобщиха от  прокуратурата в Бургас.

Тримата сирийци са обвинени в различни престъпления, свързани с противозаконното подпомагане на граждани на Сирия, Мароко и Иран да преминат през страната ни.

О.А. е предаден на съд за четири отделни престъпни деяния.  Именно той причини смъртта на двамата полицейски служители, блъскайки служебния им автомобил с управлявания от него автобус.

Първото престъпление, по което ще бъде съден О. А, е за противозаконното подпомагане на посочените граждани на Сирия, Мароко и Иран да преминат през българска територия, превозвайки ги по начин, опасен за техния живот. О.А е е управлявал автобуса с висока скорост, като 47-те чужденци са били поставени между седалките на пода в автобуса, без обезопасителни колани.

О.А. е бил неправоспособен водач. Престъплението е осъществено за времето от 24 и 25 август миналата година. Автобусът е управляван от Малко Търново до Бургас. Престъплението е квалифицирано по чл. 281 от Наказателния кодекс. То е извършено в съучастие с А.А. и А.Д, които също са привлечени към наказателна отговорност за същото престъпление. Тримата обвиняеми са целели да получат облага за себе си след осъществяване на престъпното деяние.

О.А. е предаден на съд и за това, че е управлявал пътническия автобус, който не е регистриран по българския законов ред. Той ще отговаря и за това, че е управлявал пътническия автобус, който е бил с нидерландски регистрационни табели, издадени за друго превозно средство.

О.А. е предаден на съд и за това, че при превозването на гражданите на Сирия, Мароко и Иран е попречил на полицейски служители да изпълнят задълженията си.

Районният съд в Бургас е насрочил заседанието си за 19 април т.г.

Припомняме, че О.А. е привлечен към наказателна отговорност и за умишлено причиняване на смъртта на двама полицейски служители, след като предизвика пътнотранспортно произшествие със служебния им автомобил, блъскайки го с управлявания от него автобус. Досъдебното производство, което е под надзора на Окръжна прокуратура - Бургас, предстои да бъде внесено в Окръжен съд - Бургас.