Софийската градска прокуратура е повдигнала ново обвинение срещу 35-годишния Георги Семерджиев, който предизвика катастрофата с две жертви на столичния бул. "Черни връх" на 5 юли.

Четвъртото поред обвинение срещу бившия футболист е за притежание на наркотици, съобщиха от държавното обвинение. То му е повдигнато, след като при огледа на разполовения джип "Ауди Q7", шофиран от Семерджиев, е открито малко количество метамфетамин.

Наркотикът е намерен в предната част на колата. Пак там - по скоростния лост, волана и шофьорската врата са открити и ДНК следи от 35-годишния мъж.

Първото обвинение срещу бившия футболист е по член 343, ал.3, т.Б от Наказателния кодекс - за причинено пътно-транспортно произшествие с две жертви - 26-годишната студентка Христина Дилева и 22-годишната Хариет Стефанович, след което извършителят е избягал от мястото на инцидента. Предвиденото в закона наказание е от 5 до 20 години "лишаване от свобода", когато случаят е особено тежък.

Второто и третото обвинение бяха обявени от заместник-градския прокурор на София Иво Илиев на 9 юли. 

Те са за управление на моторно-превозно средство след употреба на наркотични вещества и използване на неистински официален документ, а именно свидетелство за правоуправление от Швейцарската Конфедерация. Обвинението за употреба на дрога обаче касае случая от 10 юни, когато Георги Семерджиев бил спрян от пътни полицаи и е било установено, че шофира след употреба на наркотици. Кръвната проба показала, че той е употребил амфетамин и метаамфетамин. Предвиденото в закона наказание е от 1 до 3 години затвор.

За фалшивата швейцарска книжка пък е предвидено наказание до 8 години "лишаване от свобода".

В момента Георги Семерджиев е в ареста с мярка за неотклонение "задържане под стража". На 9 юли Софийският градски съд счете, че от събраните доказателства може да се направи предположение с висока степен на вероятност, че именно бившият футболист е причинил катастрофата. Освен това, ако е на свобода, той може да се укрие или да извърши друго престъпление, отбелязаха магистратите и припомниха, че мъжът вече е осъждан за наркотици.

Решението им обаче не бе окончателно и утре Софийският апелативен съд окончателно ще определи дали Семерджиев ще остане зад решетките.