Няма друга кандидатура за директор на Националната следствена служба (НСлС). Това стана ясно на днешното заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС), съобщи Лекс. Така сегашният шеф Борислав Сарафов остава единствен претендент за поста.

По закон номинации могат да правят главният прокурор, поне трима членове на ПК на ВСС и министърът на правосъдието. Предложенията се обявяват в две поредни заседания на колегията.

Миналата седмица беше внесено това на обвинител №1 Иван Гешев и членовете на съвета Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов и Йордан Стоев, които издигнаха кандидатурата на Борислав Сарафов за втори мандат като директор на НСлС.

На второто поредно заседание - днес, беше докладвано, че няма друга кандидатура.

На 26 септември служебният министър на правосъдието Крум Зарков призова следователите да посочат кой да бъде номиниран за директор на НСлС.

Вчера стана ясно, че общото събрание на националното следствие единодушно подкрепя Сарафов за поста и така министърът не внесе втора кандидатура.

В концепцията си Сарафов подробно се спира на достиженията в работата на НСлС през първия му мандат - натовареността се е увеличила, създадена е много добра организация за работа, службата е изключително добре обезпечена технически като може да реагира на всякакви ситуации, микроклиматът и отношенията между ръководство и следователи и много добър, в каквато насока имаше изказвания на вчерашното общо събрание.

Сарафов пише, че не е обърнал достатъчно внимание на контролно-ревизионната дейност на НСлС по отношение на окръжните следствени отдели. Но обещава да промени това, ако бъде избран за втори мандат. Освен това ще работи и за надграждане на постигнатото (повече виж тук).

Мандатът на Борислав Сарафов изтича на 18 декември, а изборът е насрочен за 9 ноември.