Бизнесменът Емилиян Гебрев беше на разпит в специализираното следствие. На влизане той коментира пред медиите, че няма представа защо е призован, но предположи, че става дума за неговото оръжейно дружество "Емко".

След час престой в следствието Гебрев излезе с прецизирано обвинение. През август 2017 г. той беше обвинен в организиране на престъпна група за пране на пари. Днес Гебрев отбеляза, че го извикали за "абсурдни неща" и поясни, че го питали за собствеността на "Дунарит".

Гебрев разказа, че разследването било за начина, по който е придобит заводът. В периода 2010-2011 заводът бил купен от КТБ, а след фалитът й Гебрев го купува. Бизнесменът припомни, че го обвиняват за това, че знаел, че банката придобила завода с пари, чиито произход не бил ясен.

Обвинението срещу мен, че съм организирал престъпна група за пране на пари, е с цел спиране на придобиването на "Дунарит", каза преди няколко дни Емилиян Гебрев.

Другите обвиняеми са бивш директор на завода Кръстьо Кръстев и адвокатът Лазар Карадалиев.

Някой от някъде се разпорежда по вертикалата, за да се задвижи цялата машина. Това са институции на държавата, които оперират зад т.нар. държавен интерес. С тези думи, цитирани от БТА, Гебрев обясни случващото се. И допълни, че вероятно зад всички тези атаки стояла идеята някой да му вземе завода. Но пък фабриката не била апетитна хапка, защото все още "Дунарит" имал задължения.

Гебрев каза, че вчера е изпратил съобщение на премиера Бойко Борисов, в което му написал, че е добре да се срещнат, защото "напрежението ескалира и става много неприятно" и че "вече трудно удържа" работници, които искат да излязат на протест. Бизнесменът не каза дали е получил отговор от министър-председателя, но призна, че няма представа с какво точно би му помогнал Бойко Борисов.

На снимката: Протест на работници от Емко в София на 6 октомври 2017