Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, който е основният обвиняем по т.нар. "Суджукгейт", няма да бъде съден за закана с убийство. Още преди делото да стигне до съд, прокуратурата се е отказала от това обвинение, съобщи правният "Лекс", като се позова на своя информация.

През юли миналата срещу Мартинов бяха повдигнати шест обвинения, едно от които беше именно за закана с убийство, макар тогава от прокуратурата да не дадоха подробности. Фокусът на общественото внимание попадна едно от обвиненията в изнудване спрямо бизнесмен, от когото Мартинов искал 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско месо, както и 60 килограма филе "Елена". Още по-любопитно беше, че депутатът искал деликатесите от името на премиера Бойко Борисов. Другите му обвинения бяха за принуда, лично укривателство и натиск върху полицейски шефове.

Година по-късно прокуратурата е преценила, че делото срещу Мартинов трябва да бъде частично прекратено по отношение на обвинението в закана за убийство, защото тя не е предизвикала основателен страх у заплашения, че ще бъде убит. Става дума за случай от декември 2011 г., когато Мартинов е бил общински съветник и заплашил бизнесмен с думите: "Спри да се занимаваш със зърно и с мене, защото ще те изчистя" и "Трябваше да изчистя и теб и семейството ти".

По същото време в Добрич бившият полицай Кирил Костов и член на общинското ръководство на ГЕРБ напуска партията заради "корупционно каре" в града, което източвало пари и изнудвало местния бизнес. Сред посочените тогава е Мартинов, а разследването срещу него миналата година тръгна пак от сигнал на Костов.

Обвинението в закана с убийство е отпаднало, защото след година разследване прокуратурата е решила, че думите на Мартинов не са достатъчни, за да се докаже престъплението. Според прокуратурата, заканата не е била от такъв характер и такова естество, че да е могла да възбуди основателен страх от осъществяването ѝ. Делото в тази му част обаче е било прекратено с мотив, че не са събрани доказателства.

Адвокат Христо Ботев, който защитава Мартинов, е обжалвал в Спецсъда постановлението, защото е искал делото да бъде прекратено поради липса на извършено престъпление. Съдът е отказал, като е приел жалбата за недопустима заради липса на правен интерес. Определението обаче е отменено от Апелативния специализиран наказателен съд, който казва, че спецсъдът е бил длъжен да се произнесе по жалбата. Миналата седмица жалбата вече е разгледана от спецсъда, но отново не е била уважена.

Живко Мартинов се отказа миналата година от имунитета си на депутат и напусна всички постове, а в хода на разследването прокуратурата повдигна обвинения на още трима души.

Шефката на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич Розалина Брайкова беше обвинена, че е издала заповед за затваряне на пицария, която е собственост на съпругата на подателя на сигнала срещу Мартинов - Кирил Костов. Бившият шеф на полицията в Добрич Веселин Колев пък беше обвинен, че се е заканил с убийство на друг от свидетелите срещу Мартинов. Според прокуратурата Веселин Колев насочил пръст към свидетел, имитирайки насочен пистолет и му отправил заплашителни жестове. Другите му обвинения са за принуда на полицаи и за склоняване на вещи лица да дадат невярно заключение.

Последният обвиняем по делото е хотелиерът Петър Малджиев, за когото от прокуратурата изрично подчертаха, че има два хотела в Кранево, казино в Добрич, а навремето е бил шеф на "Аполо и Болкан" и е бил свързан с бившите силови групировки. Според държавното обвинение той също се е заканил с убийство и то на двама свидетели срещу Мартинов, а трети бил заплашен със саморазправа, ако не си оттегли показанията срещу бившия депутат.