Бившият член на Висшия съдебен съвет Иван Димов ще бъде под домашен арест и с електронна гривна за проследяване, докато чака решението на съда дали да бъде предаден на Австрия.

Това реши днес окончателно апелативният съд в Пловдив и освободи Димов от ареста, където той престоя близо 2 седмици, съобщи Лекс.

На 3 февруари той беше задържан по европейска заповед за арест, издадена в Австрия, където срещу него е започнало разследване за пране на 170 000 евро, за което може да бъде осъден на до 10 години затвор.

Окръжният съд в Пловдив задържа за постоянно Димов, но днес апелативните съдии прецениха, че няма опасност той да се укрие и ако е под домашен арест.

"Чистото съдебно минало на исканото лице, неговият установен социален и професионален статус и установената трайна връзка с България налагат извод, че посочената от първия съд опасност от укриване, която е била мотивирана единствено с тежестта на обвинението, може да бъде успешно отстранена и с по-лека мярка", определи съдът, а на заседанието стана ясно, че и прокуратурата е против задържането му в ареста.

В момента Иван Димов е адвокат и арбитър, а освен член на ВСС, той е бил военен съдия, депутат от ОДС и председател на окръжния съд в Сливен. Адвокатът му Емануил Йорданов, който също е бивш депутат от ОДС и бивш вътрешен министър, заяви днес пред съда, че в европейската заповед за арест не са посочени време и място на извършване на престъплението и степента на участие на Димов. Било ясно само, че на разкрита от него адвокатска, а не лична сметка, са превеждани пари.

"Документът не отговаря на формалните изисквания, в него има празни квадратчета. А и 170 000 евро са пари, които може да бъдат изпрани и в Елин Пелин, не е необходимо да се ходи до Австрия", каза бившият вътрешен министър, цитиран от "24 часа".

Димов пък каза, че неговият случай ще стане емблематичен за наказателните репресии, на които може да бъде подложен един български адвокат от австрийската страна.

"Ще взема всички мерки да изчистя името си", закани се той.