Николай и Евгения Бавени ще искат съдът да им определи по-лека мярка от постоянен арест - домашен арест или пускане под гаранция. Това обяви адвокатът на семейството, което вчера бе докарано с белезници от Франция, Христо Ботев пред Нова телевизия. В момента Баневи са в ареста.

"Това са хора, които се опитват да демонстрират добро разположение на духа, да се държат. Усещам ги, че вътрешно са изключително напрегнати", коментира защитникът.

Той допълни, че днес съпрузите ще отправят молба до съда лично да се запознаят с материалите по делото и тогава ще обсъдят с него самото обвинение.

"Още при претърсването на дома им излязоха кадри от МВР. Сега пак излизат такива кадри. МВР в ролята на оператор ли се явява. Цялата държава е впрегната да се случи нещо", допълни Христо Ботев.

Вчера от прокуратурата съобщиха, че наказателната отговорност на Николай и Евгения Баневи се ангажира за 7 престъпления от общ характер:

  • За ръководене от Николай Банев на организирана престъпна група и за участие на Евгения Банева в същата престъпна група
  • За длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на "Полимери" АД, "Елма"АД,"Химически завод Панайот Волов" АД и "Топлофикация Казанлък" АД в общ размер на 84 682 896 лв.
  • За избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. на като управляващи "Полимери"АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на "Партнърс комерс" ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като в управляващи "Елма"АД - три престъпления
  • За пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева
  • За държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси