Турските сили за сигурност са арестували в Истанбул руския гражданин Шамил Амиров, който е издирван от Интерпол със синя бюлетина като шеф на престъпната организация "Вор в законе" .

Това съобщи турският министър на вътрешните работи Али Йерликая в профила си в социалната мрежа "Екс".

Руският бос е бил арестуван в полицейска операция под кодовото име Кафез-15. Той се е укривал от известно време в частна вила в Саръйер край Босфора, допълва БТА.

"Ще продължаваме неуморно и с още по-големи усилия нашата борба срещу международните и национални центрове за организирана престъпност и трафикантите на наркотици. Ще залавяме и ще предадем на правосъдието всички, които се занимават с престъпни дейности", посочва турският вътрешен министър.

Какво е "Вор в законе"?

"Вор в закон" е съветски феномен, който се появява в 30-те години на миналия век. Това са хора, които не приемат съветската власт и се занимават с криминални дела. "Вор" (крадец) не е професия, а титла, зад която стои "воровской закон". Не може да се жениш, да имаш адресна регистрация, работа, собственост, никакви контакти с държавата и най-важното - недостойни постъпки според техния морален кодекс: да не се издават другите, да се връщат дълговете, да не се общува със спортни отбори и т.н.

"Титлата" "вор в законе" им давала право да се изявяват като арбитри в криминалния свят.

"Класическият" вид изчезва още в началото на 60-те, когато е въведена смъртна присъда за участие в банди и в момента "вор в законе" е просто главатар на престъпна групировка. С изключение на няколко традиции: съхранила се е церемонията по "коронясването" (присвояването на тази титла) и бандитската каса, която се държи от "вора".

В наши дни статутът може и да се купи, твърдят запознати. За всекиго цената е различна. Който не е достоен за титлата "вор", няма да я купи и за милион ($15 830). "Ако спешно им трябват пари, може за милион да коронясат някой, който не заслужава. След пет минути ще го детронират заради най-малката немарливост, но ще оставят парите за себе си", казват от "Прайм Крайм".

С парите от общата каса се подкупват надзиратели и началници в затворите. 

През 2015 г. "Прайм Крайм" изчисли, че по света има 485 "вора в законе". От тях едва една четвърт са били зад решетките към този момент. 

"В наши дни престъпниците разпространяват влиянието си далеч отвъд границите на СССР. Това е цяла корпорация", смятат от "Прайм Крайм". В Русия те си имат представители във всеки град и даже по селата. "Днес те контролират огромни парични потоци, предприятия, цели отрасли. Купуват съд, прокуратура, следствие", коментира запознат.