Бившият областен управител на Перник Ирена Соколова и отстраненият шеф на местното ВиК - Иван Витанов са били задържани при стартиралата рано тази сутрин спецоперация на МВР, ДАНС, КПКОНПИ и Специализираната прокуратура в града, съобщи Нова телевизия.

По информация на местните сайтове "За Перник" и "Мироглед" Витанов е откаран в СДВР, след като е бил направен обиск в дома му. Домът на бившата кметица на Перник Вяра Церовска в Брезник също е обискиран. 

Главният прокурор Иван Гешев, който е на място, обаче отказа да потвърди арестите.

"Това дали има задържани за 24 часа, ще ясно до края на деня. Очакват се сериозни резултати от тази акция", заяви пред журналисти Гешев, който по-рано проведе среща с кмета Станислав Владимиров.

По думите му, подробни изявления ще даде Специализираната прокуратура.

"На територията на Перник и София се провежда досъдебно производство, свързано с водната криза в Перник. Действията се провеждат от следователи от специализираната прокуратура, съвместно с ДАНС, МВР и КПКОНПИ. В МОСВ се извършва проверка от служители на ДАНС и МВР, във връзка с разпределената от мен проверка касаеща различните разрешителни режими за боклук внос от Италия ", заяви главният прокурор.

"Планът предвижда до утре да се разпитат над 30 лица", каза Иван Гешев.

Главният прокурор отбеляза, че не е уведомявал премиера Бойко Борисов за спецакцията. "Не ми е работа да го уведомявам. Най-вероятно той е запознат", допълни още Гешев.

Гешев уточни, че акцията на спецслужбите е заради водната криза и затова, че не са предприети необходимите действия за предотвратяване на тази трагедия. "Това е битовизъм, но видях как са нещата в прокуратурата. Нещата са трагични, предполагам такова е положението в целия град. Ние се занимаваме с аспекта на този въпрос касаещ наказателната отговорност. Не се занимаваме с други отговорност като морална, политическа", каза още той.

"Проверява се дали има източване на язовира в Перник. Проверява се и ремонтът на язовирната стена. В момента няма данни за престъпления. Но това също е обект на досъдебното производство", уточни Иван Гешев.

Според БНТ от особен интерес за разследващите са графиците, които МОСВ трябва да изготвя за водните обеми и наличности във всички язовири на територията на страната. Именно от тези графици е станало ясно, че още от лятото на 2019 г. нивото на водата в язовир Студена е било недостатъчно и е имало опасност да се стигне до кризата, на която сме свидетели през последните седмици. Проверява се защо не е подаден сигнал да бъде спряно водоподаването към големите промишлени обекти.