Апелативният спецсъд не уважи жалбата на Десислава Иванчева и я остави в ареста, като потвърди определението на първата инстанция.

Бившият кмет на кв. "Младост" беше задържана през април за корупция заедно със заместничката си Биляна Петрова и бившия районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров.

Съдът не се съгласи с възраженията на защитата, че определението на спецсъда е необосновано, неправилно и незаконосъобразно. Според съдиите има опасност Иванчева да извърши ново престъпление, както и обосновано предположение, че тя е извършила престъпление.

Пред медиите адвокатът на Иванчева - Димитър Марковски, обясни, че обвинението по делото за корупция ще бъде прецизирано утре и в началото на следващата седмица прокуратурата ще предяви материалите по него на защитата.

Според адвоката доказателствата, с които разполага прокуратурата, говорят за "една изключително голяма манипулация по отношение на Иванчева". По думите му не е вярно, че по делото е работено всестранно и пълно.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев (ръководител на Спецпрокуратурата по време на разследването) обаче онагледи преди време стабилността на доказателствата срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров с думите, че тримата "светнали" като "коледни елхи" от белязаните 70 000 евро, дадени им от строителен предприемач.

Прокурор Тихомир Стоев каза днес пред журналисти, че деловодителка в общината е извършила манипулация на деловодната система. Той обясни, че са пренасочени преписки, адресирани и получени за решаване от Десислава Иванчева към зам.-кметове на общината.

Обвинението смята, че това е направено с намерението да се противодейства на тезата на прокуратурата, че преписките са бавени от страна на Иванчева. В момента тази служителка била извън страната и когато се прибере, ще бъде разпитана.

Преди да започне заседанието Иванчева се обърна чрез медиите към гражданите на кв. "Младост" да бъдат спокойни по отношение преместването на инвеститорите във връзка с проблемни проекти и строежи.

Адвокат Марковски каза неотдавна, че Иванчева има данни за тумор в главата, заболяване на очите, екземи, които са свързани със стреса. "Те не са застрашаващи живота, но са много мъчителни. Има и други проблеми от интимен характер, свързани с ин витро процедури. Най-притеснително е това, което е в главата на Иванчева. Щом тя е била в затворническата болница, значи наистина има проблеми", изтъкна той пред България он ер в края на миналия месец.