Апелативният съд във Велико Търново не даде ход на делото за катастрофата край село Български извор с тримата загинали младежи, поради неявяване на подсъдимия, съобщиха от пресцентъра на институцията. Защитникът на подсъдимия представи пред съда писмени доказателства - медицинска епикриза и амбулаторен лист, че подзащитният му е постъпил в болнично заведение в София на 4 януари тази година, където е преминал оперативно лечение и в момента се намира в процес на възстановяване, затова не е възможно физически да присъства на насроченото за днес съдебно заседание.

По-рано днес пред сградата на Съдебната палата във Велико Търново роднини и близки на загиналите преди три години в катастрофа край село Български извор трима млади мъже от Етрополе, настояваха за справедлив процес и наказание за причинителя на катастрофата - Александър Ковачев от Габрово. Тежката катастрофа, при която край Български извор загинаха трима млади мъже, а други двама пострадаха тежко, стана на 18 ноември 2020 г.

"Децата няма да се върнат, но мисля че е редно присъдата за подсъдимия да е поне 20 години затвор, за да знаят и други, които натискат газта докрай или се качват пияни и дрогирани зад волана, че има последствия, а не че с години ще бъдат навън и ще получат условна присъда", коментира за БТА Петя Иванова, втора майка на загиналия при катастрофата Васил Василев.

Към протеста се присъединиха и родители на други млади хора, жертви на пътнотранспортни произшествия. Според Мария Николова, майка на момче, загинало при катастрофа край Стражица през 2022 година, по случая все още няма резултати от автотехническата експертиза, тъй като експертите са претоварени, а това е причина все още да не бъде насочено дело. "Така вече година и половина причинителят на катастрофата, който е шофирал със 150 километра в час и е причинил смъртта на 17-годишния ми син е на свобода", каза Николова. Хората, които протестираха пред съдебната палата днес настояваха за бързи и справедливи присъди за причинителите на катастрофи с фатален край.

Следващото заседание по делото за катастрофата край село Български извор е насрочено за 26 февруари от 13:00 часа. БТА припомня, че на първа инстанция съдът в Ловеч осъди на осем години затвор виновния шофьор. На втора инстанция Апелативният съд във Велико Търново намали присъдата на четири години, а Върховният касационен съд отмени решението и върна делото за разглеждане от друг състав на Апелативния съд във Велико Търново.