Ръководството на прокуратурата е провело днес среща с Александър Ваклин, основен свидетел по делото за подкуп срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Срещата е била по молба на Ваклин заради "упражняването на системен и целенасочен натиск спрямо него и семейството му, вследствие на показанията му като свидетел на държавното обвинение по делото срещу бившия кмет на столичния район "Младост". На нея са присъствали главният прокурор Сотир Цацаров и заместниците му - Иван Гешев и Мария Шишкова.

По думите на Ваклин са били положени целенасочени усилия в публичното пространство да бъде засегната личната и професионалната му репутация, включително и чрез медийни публикации, съдържащи откровени неистини. Тази манипулация на общественото мнение, започнала още при задържането на подсъдимата Десислава Иванчева, продължавала като зададена "линия на поведение" и до настоящия момент, в хода на процедурата по избор на главен прокурор.

Пример за това била статия, публикувана на 07.08.2019 г. в онлайн издание, с неверни твърдения относно придобит имот от семейството на Иван Гешев, с анонимен автор и в същото време, непубликуването от този сайт на правото на отговор изпратено то Ваклин.

Сотир Цацаров и заместниците му са заявили своето разбиране към изложените от Ваклин проблеми и са посочили, че ще застанат зад всеки свидетел в защита на законовите му права.

Ръководството на Прокуратурата е на категоричната позиция, че са недопустими опити за натиск върху свидетели и уронване на доброто им име, включително и чрез дирижирани медийни кампании. Недопустими са и всякакви опити за манипулиране на общественото мнение спрямо хора, изпълнили гражданския си дълг, се казва още в съобщението.