Варненският районен съд постанови мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо 45-годишния Христо Христов, който е обвиняем по досъдебно производство за извършено домашно насилие над родната си дъщеря, която в момента е в болница с телесни повреди от побоя.

На 1 март между бащата и 14-годишната му дъщеря Девора започнал скандал по повод изчезнала сума пари от дома. За липсата на парите бащата обвинил момичето и му нанесъл побоя, след което провесил дъщеря си през балкона. В момента Девора е в болница със счупен нос и травми по главата. 

Христов, който през последните шест месеца е осъждан два пъти - за закана с убийство и за нарушаване на ограничителна заповед, бе доведен в съдебната зала под засилена охрана. Мъжът се придвижваше с патерици.

По време на заседанието съдът припомни, че при задържането Христо Христов е направил опит да избяга и да се укрие. Налице са и данни за друго престъпно деяние с причинена средна телесна повреда, но все още няма повдигнато обвинение.

Обвиняемият заяви в съдебната зала, че иска по-лека мярка за неотклонение, защото има хотел, който е основен източник на препитание за семейството и децата му. Той добави, че 14-годишната му дъщеря Девора, за побоя над която бе задържан, в момента е сама и се страхува. Адвокатът на Христов Васил Василев обясни, че клиентът му е бил провокиран да прояви агресия спрямо детето си, заради инсценирана кражба на пари. В учебник на детето са намерени 1200 лева и други пари до 2000 лева.

Според адвоката бащата се е ядосал, защото момичето е откраднала сумата, за да я изпрати на майка си и на свои приятелки в Сливен, където са живеели.

Освен 14-годишната Девора, Христов е баща на още две деца. Най-голямата му дъщеря също живее при него, а синът му - при майка си. Заради упражнено домашно насилие над Девора и брат й съдът е издал заповед за защита от домашно насилие през 2018 г. С нея му е било забранено да доближава двете си деца и да се въздържа от домашно насилие.

Въпреки това 14-годишното момиче решило да заживее при бащата си и се пренесло при него.