Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) пусна от ареста адвокат Славчо Марков заради заболяване, което не позволява да остане с най-тежката мярка за неотклонение.

Той бе арестуван в началото на юли и обвинен, че е бил част от престъпна група за принуда, изнасилвания и убийства, ръководена от избягалия в Дубай бизнесмен Васил Божков.

Оттогава Марков е в ареста и съдилищата отказваха да го освободят. Сега съставът на АСНС е приел, че и към момента има доказателства за обвиненията срещу него, както и опасност да извърши престъпление, но е преценил, че здравословно състояние на Марков е несъвместимо с условията на следствения арест, съобщиха от съда.

Затова 70-годишният адвокат, който е и бивш полицай, ще бъде под домашен арест с електронна гривна за проследяване.

През юли Марков беше задържан заедно с Веселин Балтов, за когото се твърди, че е бил шеф на охраната на Божков. След това прокуратурата обяви, че групата е събирала лични данни за магистрати и семействата им, снимала ги и им изготвяла профили.

Две седмици по-рано пък Божков беше публикувал в профила си във Фейсбук снимки на прокурор Ангел Кънев, заснет да излиза от Националната агенция за приходите (НАП), като твърдеше, че фотографиите му били предоставени от симпатизант и обеща да разкрие повече за натиска на прокуратурата над НАП. След това пък Прокурорската колегия на ВСС излезе с декларация, че заснемането на Кънев е криминален натиск, припомня "Лекс".

Последва реакция и от Софийския адвокатски съвет (САК), който изрази тревога от поредното задържане на адвокат на известен подсъдим, след като преди това беше задържан защитникът на Цветан Василев - Лазар Карадалиев.

От САК подчертаха, че на 5 юли Славчо Марков е бил оставен в ареста след секретно заседание на спецсъда, на което представител на колегията в лицето на секретаря ѝ Пейчо Пейчев, не е допуснат до залата.

Славчо Марков пък е защитаван от сина си Филип, който още след арестите обяви, че баща му няма обвинения за никакви снимки и двамата никога не са виждали разпространените фотографии.