Прокуратурата e наложила 72 часа задържане на Иван Тодоров, собственик на "ТАД груп". Вероятно тя ще поиска и постоянно задържане.

Тази сутрин служителите на Гранична полиция арестуваха Тодоров, който беше обявен за издирване в Шенген, като за задържането му имаше издадена и европейска заповед за арест. Той е пристигнал малко след 9,00 ч. на летището с редовен полет от Истанбул.

"Нищо не налагаше задържането му, защото той е обявил, че пътува по служба и днес ще се яви. Така, че да задържаш някой, който се явява доброволно и не е сериен убиец, е несъответно на закона, казано меко. Това е една ненужна репресия да го задържат", заяви Ина Лулчева, която е адвокат на Тодоров. Тя направи паралел с това, че другите двама Кристиян Бойков и Георги Янков не бяха задържани, след като им бяха повдигнати обвинения за тероризъм, заради кибератаката в Националната агенция за приходите (НАП) и бяха освободени срещу 20 000 лева. Според нея това е било правилното решение.

Тя определи като "доста нелепо" твърдението, че клиентът ѝ е подбудител на кибератаката, като отбеляза, че към момента няма данни някой да е заявил, че е бил накаран от Тодоров да направи нещо незаконно. По думите ѝ "ТАД Груп" отдавна са предоставили всичко поискано от разследващите.

"Проблемът е, според мен, в държавата и този, който не е опазил данните. Разследва се, че някакво момче е пробило системата на НАП, но никой не казва каква е системата на НАП, кой я е правил, каква е защитата, каква е обществената поръчка - това ме вълнува повече, всеки може да пробие. Проблемът е в пазенето на тайните е с този, комуто е поверена тайната - държавата трябва да пази нашите тайни", категорична беше Лулчева.

Тодоров също бе обвинен в тероризъм миналата седмица.

Собственикът на фирмата, за която държавното обвинение твърди, че е отговорна за кибератаката и изтичането на данни от НАП, беше в чужбина от самото начало на разследването, но обещаваше да се върне доброволно и да съдейства на властите.

Пред медиите Тодоров коментира, че е на планирано служебно пътуване в Канада, а фирмата му се занимава с киберсигурност и не са кибертерористи, като подозира удар от конкуренцията, каквото било и убеждението на адвокатите му.